L'IRBLleida, a l'elit de la investigació sanitària estatal

Aquest centre de recerca participat per la UdL rep l'acreditació de l'Institut de Salut Carlos III

Descarregar pdf
IRBLLeida-elit-UdL
Un moment de la roda de premsa on s'ha anunciat l'acreditació / Foto: UdL

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), participat per la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut Català de la Salut (ICS), es posiciona com un pol de recerca sanitària d'excel·lència a nivell estatal després de rebre l'acreditació de l'Institut de Salut Carlos III com a Institut d'Investigació Sanitària. Una acreditació "que ens ha situat a la primera divisió de la investigació biomèdica", en paraules del director de l'IRBLleida, Xavier Matías-Guiu.

Amb aquest segell, aquest centre podrà accedir a convocatòries de recerca específiques per a instituts acreditats que obren noves oportunitats de finançament a la investigació bàsica i clínica a Lleida, ha explicat Guiu, el qual ha insistit en què l'acreditació és una fita col·lectiva, aconseguida gràcies a la implicació i col·laboració dels investigadors, les institucions (UdL i ICS) i les 120 empreses que actualment donen suport al centre.

L'IRBLleida, constituït al 2006, és el primer centre acreditat a Catalunya fora de les comarques barcelonines. Els altres sis són: l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL),  el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l'Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB SANT PAU), l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) i l'Institut d'Investigacions Mèdiques de l'Hospital del Mar (IMIM).

A nivell de tot Espanya, l'Institut Carlos III ha acreditat un total de 20 institucions. L'acreditació, on es valoren un total de 150 requeriments, s'obté per un període inicial de cinc anys, renovables sempre que s'aconsegueixi una avaluació positiva de les activitats científiques i de gestió realitzades.

A l'IRBLleida, agrupats en 31 grups de recerca, hi treballen prop de 350 investigadors, molts dels quals compatibilitzen la recerca amb la docència experta als graus de Medicina, Infermeria, Biomedicina, Nutrició Humana i Dietètica i Biotecnologia de la UdL. Durant el 2103 han fet 311 publicacions científiques i han iniciat 63 nous assajos, 44 clínics i 19 observacionals en les cinc línies de recerca que tenen obertes: estrès en sistemes biològics, medicina terapèutica i experimental, models cel·lulars i moleculars de patologies humanes, neurociències i medicina clínica.

Durant la roda de premsa de presentació de l'acreditació, el rector de la UdL, Roberto Fernández, ha afirmat que aquesta acreditació "posa justícia a una tasca d'excel·ència investigadora i d'eficiència de recursos públics iniciada fa més de 25 anys pels investigadors de l'àmbit sanitari de Lleida" i ha augurat un "progrés exponencial" per al centre. També ha agraït el suport de les conselleries de Salut, Economia i Coneixement i dels ministeris de Sanitat, Seguretat Social i Igualtat, i d'Economia i Competitivitat per l'assoliment de l'acreditació.

A més del rector i el director de l'IRB, han assistit a la presentació, Josep Pifarre (director dels serveis territorials CatSalut a Lleida), Jaume Capdevila (gerent de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova), Albert Sorribas (vicerector de Política Científica i Tecnològica) i Elías Daura (gerent de l'IRBLleida).


Text: IRBLleida / Oficina de Premsa UdL