Jaume Arnella i Xavier Baró, en concert a la UdL

Per presentar el nou volum de 'Versos' dedicat al músic barceloní

Descarregar pdf
jaume_arnella
Jaume Arnella FOTO: JA
Jaume Arnella i Xavier Baró ofereixen demà dijous, a dos quarts de sis de la tarda, un concert al Saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (UdL). El recital, amb aforament limitat prèvia inscripció i que també es podrà seguir en directe per Internet, servirà per presentar el nou volum de la col·lecció 'Versos' de l'Aula de Poesia 'Jordi Jové' de la UdL dedicat al músic barceloní, considerat l'artífex de la música d'arrel catalana.
 
Jaume Arnella és el títol d'aquesta antologia que recull una quarantena de poemes i lletres de cançons de qui fou cofundador del Grup de Folk i del segell discogràfic 'Als quatre vents'. El volum inclou un pòrtic i un epíleg poètic del músic lleidatà Xavier Baró i il·lustracions de l'artista Alba Rivadulla. El número 66 de 'Versos' és el segon dedicat a un músic, el primer va ser el 56, amb poemes de Pau Riba.
 
"Ell creà el Grup de Folk per posar al dia la cançó tradicional, tal com Seeger o Dylan ho feren als EUA; ell edità els primers cançoners per a guitarra que ompliren els campaments de cançons populars, de protesta americanes o d’espirituals negres; ell difongué els castellers més enllà de la costa, ell recuperà la gralla mentre rebia l’extremunció... A més, compta amb una extensíssima discografia que inclou himnes com Les rondes del vi i discs de temàtiques tan diverses com la història dels càtars, dels maquis o de poemes musicats d’autors d’aquí i d’allà (Villon, Khayyam, Maragall, Ferrater, els Carmina Riuipullensia...) que el fan un compositor, un escriptor i una figura amb una veu de colós de la cultura", escriu d'ell Baró.
 
Cofundador del cicle Tradicionarius, al 1991 és guardonat amb el Premi nacional de la música (categoria música tradicional) que atorga la Generalitat de Catalunya. També ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi (2001), el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla (2003), el Premi Eugeni Xammar de la Delegació del Vallès Oriental d’Òmnium Cultural (2006) i el Premi Memorial Lluís Companys (2014).
 
El seu darrer disc, amb Rafael Sala, data d'enguany i du per títol Com t'ho diria? Cançons de confinament.