Investigadors de l'ETSEA aconsegueixen porcs amb un greix més saludable
La Unitat de Millora Genètica del Porcí publica els resultats d'una variant genètica en una revista internacional
Descarregar pdfLa Unitat de Millora Genètica del Porcí de la Universitat de Lleida (UdL) ha aconseguit produir carn amb menys greixos saturats i una major proporció de mono-insaturats, de millor propietats organolèptiques i més saludables pel consumidor. Els investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) han identificat una variant més activa del gen Estearoil-CoA desaturasa (SCD), responsable de la biosíntesi de l'àcid oleic (mono-insaturat) a partir de l'àcid esteàric (saturat). El greix intramuscular dels animals també millora els seus nivells d'àcid palmitoleic.
La utilització d'aquesta variant en els programes de millora genètica comercials està en procés de protecció. De moment, els resultats de la recerca s'han publicat aquesta setmana a la prestigiosa revista internacional Plos One, amb el títol A Functional Variant in the Stearoyl-CoA Desaturase Gene Promoter Enhances Fatty Acid Desaturation in Pork (Una variant funcional en el promotor del gen de la Estearoil-CoA desaturasa millora la desaturació dels àcids grassos en porc). El projecte, finançat amb ajuts del Ministeri de Ciència i Innovació, també ha comptat amb la col·laboració de l'empresa Selecció Batallé.
La Unitat de Millora Genètica del Porcí de l'ETSEA, integrada en el grup de porcí del centre de recerca associat a la UdL Agrotecnio, porta 12 anys treballant en la millora de la carn de porcs de la raça Duroc, que es caracteritza per tenir un alt grau d'infiltració de greixos a la seua carn i, per això, és molt apreciada en la producció de curats de qualitat. En aquest temps, han analitzat mostres d'uns 1.200 animals d'una línia tancada i referenciada genealògicament. Els investigadors de la UdL les han utilitzat per relacionar les variants d'ADN trobades en gens candidats, com l'SCD, amb la composició d'àcids grassos (saturats, mono-insaturats i poli-insaturats) en diversos músculs i greix subcutani.
L'efecte d'aquesta variant genètica s'ha constatat en porcs de totes les generacions controlades de de 2001, els quals han estat criats en granges diferents i sotmesos a diferents dietes. Així, els resultats d'aquesta recerca confirmen que l'SCD no modifica la quantitat de greix en els animals, al mateix temps que millora les seues qualitats organolèptiques, ja que els àcids grassos saturats es redueixen mentre augmenten els mono-insaturats. L'àcid oleic, present en aliments com l'oli d'oliva, té un efecte beneficiós en la prevenció de malalties cardiovasculars.