Identitats i memòria africana, en un congrés a la UdL

Amb experts de l'àmbit de les humanitats d'aquest continent i d'Europa

Descarregar pdf
jornadafrica
Una de les taules redones del congrés. FOTO: Premsa-UdL
Reconfiguracions identitàries d'Àfrica: memòria i construcció nacional a l'època de la mundialització, és el títol del congrés internacional que ha tingut lloc durant ahir i avui a la Universitat de Lleida (UdL), organitzat per la Facultat de Lletres i l'Institut Catòlic de Tolosa de Llenguadoc (ICT). La trobada, que ha comptat amb les intervencions d'una vintena d'experts d'universitats i centres d'educació superior de l'Estat espanyol, França, Alemanya, Algèria, Marroc i Senegal, ha abordat des de la literatura, la música, el dret, la geografia i l'antropologia com es percep, es viu, es transmet i evoluciona la identitat de les comunitats africanes, visquin o no, en aquest continent.
 
Entre altres, el professor de la Universitat d'Oviedo, Vicente Montes, que ha pronunciat la conferència inaugural. Aquest especialista en literatures africanes ha desvetllat la importància de l'oralitat no només en la literatura africana sinó també en la resta de manifestacions culturals, com ara la música, així com en els processos de mediació en conflictes que duen a terme els griots (narradors d'històries), també a les comunitats africanes instal·lades a Espanya i França.
 
El congrés s'ha estructurat en diferents sessions temàtiques: els avantpassats, memòria i creació, literatura i compromís, espais i drets dels ciutadans, i art i compromís. Aquest darrer bloc ha comptat amb la intervenció de Nelson Sindze Wembe, exalumne de la UdL i actualment a la Universitat de Bremen (Alemanya), que ha reflexionat sobre el dret de pertinença dels africans migrats i els seus descendents a través de les novel·les Je suis noir et je n’aime pas le manioc (2003) de Gaston Kelman et À nous la France (2012) de Roukaya Diallo. Wembe ha posat de manifest que la identitat és dinàmica i que la qüestió de la pertinença territorial no està subjecta a condicionants racials, culturals o religiosos. 
 
En aquest sentit, s'ha expressat la catedràtica de la UdL, Carme Figuerola i una de les organitzadores del congrés: "la identitat no és estàtica, és dinàmica, la memòria, les vivències o el gènere, la fan refer i repensar de nou, sobretot en un món globalitzat".