'Honoris causa' per una infermeria compromesa amb el món
Doris Grinspun defensa l'accés universal als serveis de salut
Descarregar pdfLa Universitat de Lleida (UdL) va investir ahir doctora honoris causa la xilena Doris Grinspun, la primera de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, i referent de la professió per la seua manera d’entendre-la des del compromís amb el món i des del lideratge fonamentat en tres pilars: els valors, l’evidència i el coratge.
Segons ha manifestat en la lliçó magistral, diferents experiències al llarg de la vida han portat Grinspun a adonar-se que "sempre he volgut un món més just i equitatiu", sense injustícia social i amb accés universal als serveis de salut, entre altres. Per aquesta raó, des del seu nomenament el 1996 com a directora executiva l’Associació Professional d’Infermeres d’Ontario (RNAO), ha promogut "els valors, l’evidència i el coratge com a ingredients necessaris per aconseguir una infermeria influent, que operi com a força social per aconseguir un món millor per a tothom".
"Liderar amb valors requereix no només claredat de pensament i disposició moral" perquè, si fos així, "tot quedaria només en bons desitjos, requereix un coneixement profund i una preparació detallada" per liderar amb evidència, ha explicat. D’aquesta manera, segons Grinspun, es persegueix que no siguin els governs qui marquin les polítiques de salut, sinó els experts com a "opinió pública ben informada, sabia en principis i sabia en els detalls", i tenir el coratge per fer-ho.
Grinspun ha destacat que la tasca de l’RNAO i la seua manera d’entendre la infermeria els ha dut a tenir més de 600 institucions reconegudes arreu del món com a Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures (BPSO), “una força social que defineix qui som: un col·lectiu d’infermeres amb valors que, utilitzant l’evidència, domina el coratge amb una convicció indestructible per actuar i produir resultats positius per a la nostra professió, el sistema de salut, i les comunitats on vivim i treballem”.
Per la seua part, el rector de la UdL, Roberto Fernández, ha afirmat que “la infermeria forma part de la construcció d’una societat més justa, més solidària, més respectuosa amb els drets humans” i per aquesta raó cal “construir un sistema de salut de titularitat pública”, referint-se a la visió d’aquesta professió de Grinspun, de la qual ha destacat la seva capacitat de lideratge i “l’enorme batalla, plena d’intel·ligència, principis i coratge, perquè la infermeria se sumi a la transformació progressista de la societat”.
Doris Grinspun, que ha estat apadrinada per la professora Montserrat Gea del departament d’Infermeria i Fisioteràpia, continua dirigint RNAO. Està reconeguda amb més de 50 premis professionals i acadèmics a Israel, Estats Units i Canadà, entre els qual destaquen els de l’Ordre d’Ontario (2003), l’Associació Empresarial Hispana Canadenca (2010), el Nursing Leadership de Sigma Theta Tau (2012) o el Nursing Leadership Award del Canadian College of Health Leaders (2013). És doctora honoris causa de l’Institut de Tecnologia de la Universitat d’Ontario (UOIT) des del 2011. Gea ha destacat en la seva laudatio la gran capacitat de lideratge de Doris Grinspun, “que ha aconseguit disseminar els resultats del programa de manera magistral arreu del món”.
TEXT: Sui Generis Comunicació Creativa