Els PEAV són un mètode físic que consisteix en l'aplicació intermitent de camps elèctrics d'alta intensitat i curta durada a aliments col·locats entre dos elèctrodes. Aquesta tecnologia permet la inactivació de cèl·lules vegetatives de bacteris, llevats i floridures mitjançant un fenomen anomenat
electroporació. Inactiva els microorganismes a temperatures inferiors a les utilitzades en el processament tèrmic, la qual cosa prolonga el temps de conservació de l'aliment sense perjudicar les seues propietats sensorials i nutritives.
El
projecte PARAFree del Grup de Noves Tecnologies de Processament dels Aliments d'UNIZAR, liderat pel catedràtic Ignacio Álvarez Lanzarote, ha demostrat que els tractaments amb aquests polsos inactiven el 100% de larves L3 d'
Anisakis en solució salina i en múscul de peix a escala de laboratori i de planta pilot, amb peces de lluç de fins a 10 centímetres. Ara volen implementar el procés a nivell industrial en flux continu, és a dir, no peça a peça sinó a raó de fins a 500 quilos de peix per hora. L'objectiu és mantenir les característiques sensorials del producte garantint-ne la completa seguretat alimentària.
La Càtedra AgroBank de la UdL ha rebut enguany 11 candidatures per a aquest ajut, 4 més que al 2023. Procedien d'universitats i centres de recerca d'Andalusia (4), Aragó (3), Catalunya (1), Comunitat de Madrid (1), Comunitat Valenciana (1) i Castella i Lleó (1).
A l'acte de lliurament del premi han assistit la vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL, Olga Martín; la vicerectora de Transferència i Innovació Tecnològica d'UNIZAR, Gloria Cuenca; el director de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida, Antonio J. Ramos; el director de Xarxa d'AgroBank, Carlos Seara; l'investigador premiat, Ignacio Álvarez; i la responsable de Qualitat i R+D de l'empresa Scanfisk Seafood, Natalia Escursell.