Polsos elèctrics d'alt voltatge per inactivar paràsits del peix

La Càtedra AgroBank de la UdL premia un projecte d'UNIZAR amb 15.000 euros

Descarregar pdf
catedragrobank
Els premiats, amb els representants de la UdL i AgroBank / Foto: UdL
La Càtedra AgroBank per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL) ha premiat amb 15.000 euros un projecte per eliminar paràsits zoonòtics del peix com l'Anisakis utilitzant Polsos Elèctrics d'Alt Voltatge (PEAV). La iniciativa liderada per la Universitat de Saragossa (UNIZAR) i l'Institut Agroalimentari d'Aragó (IA2), amb la col·laboració de l'empresa Scanfisk Seafood, treballa amb el processament de filets sencers de lluç. El guardó s'emmarca en la 7a convocatòria d'ajuts per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari de la Càtedra AgroBank.
 
Els PEAV són un mètode físic que consisteix en l'aplicació intermitent de camps elèctrics d'alta intensitat i curta durada a aliments col·locats entre dos elèctrodes. Aquesta tecnologia permet la inactivació de cèl·lules vegetatives de bacteris, llevats i floridures mitjançant un fenomen anomenat electroporació. Inactiva els microorganismes a temperatures inferiors a les utilitzades en el processament tèrmic, la qual cosa prolonga el temps de conservació de l'aliment sense perjudicar les seues propietats sensorials i nutritives.
 
El projecte PARAFree del Grup de Noves Tecnologies de Processament dels Aliments d'UNIZAR, liderat pel catedràtic Ignacio Álvarez Lanzarote, ha demostrat que els tractaments amb aquests polsos inactiven el 100% de larves L3 d'Anisakis en solució salina i en múscul de peix a escala de laboratori i de planta pilot, amb peces de lluç de fins a 10 centímetres. Ara volen implementar el procés a nivell industrial en flux continu, és a dir, no peça a peça sinó a raó de fins a 500 quilos de peix per hora. L'objectiu és mantenir les característiques sensorials del producte garantint-ne la completa seguretat alimentària.

La Càtedra AgroBank de la UdL ha rebut enguany 11 candidatures per a aquest ajut, 4 més que al 2023. Procedien d'universitats i centres de recerca d'Andalusia (4), Aragó (3), Catalunya (1), Comunitat de Madrid (1), Comunitat Valenciana (1) i Castella i Lleó (1).

A l'acte de lliurament del premi han assistit la vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL, Olga Martín; la vicerectora de Transferència i Innovació Tecnològica d'UNIZAR, Gloria Cuenca; el director de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida, Antonio J. Ramos; el director de Xarxa d'AgroBank, Carlos Seara; l'investigador premiat, Ignacio Álvarez; i la responsable de Qualitat i R+D de l'empresa Scanfisk Seafood, Natalia Escursell.