Gairebé 1,5 milions per millorar l'eficiència energètica del Rectorat

La Generalitat adjudica les obres, que tenen un termini d'execució d'un any

Descarregar pdf
Rectorat2025
Les noves plaques solars s'ubicaran a les ales que donen al pàrquing / Foto: Premsa UdL

La millora de l'eficiència energètica de l'edifici del Rectorat costarà gairebé un milió i mig d'euros, amb finançament a càrrec del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea – Next Generation EU. Infraestructures de la Generalitat de Catalunya acaba d'adjudicar el contracte a l'empresa Gestión Integral de Instalaciones SL per 1.488.112,76 euros, IVA inclòs. El projecte, seleccionat entre 12 ofertes rebudes, inclou la renovació dels sistemes de climatització i d'il·luminació, així com la instal·lació de més plaques fotovoltaiques amb una potència de 100 quilowatts pic (kWp). El termini d'execució és de 12 mesos.

Les obres s'emmarquen en el Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) i tenen com a objectiu reduir com a mínim en un 30% el consum de l'energia primària no renovable de l'edifici, intervenint en el sistemes de ventilació, producció de calor i fred i la il·luminació. El sistema actual de calderes de gas serà substituït per una bomba de calor de quatre tubs. Així mateix, una dotzena de màquines de climatització ubicades a l'ala nord oest se substituiran per aparells més moderns i amb sistemes de recuperació de calor. Quant a les llums, totes passaran a ser LED.

El vicerector d'Infraestructures, Narciso Pastor, alerta que abans d'establir una data d'inici d'obres cal planificar molt bé els treballs perquè afecten tant la calefacció com l'aire condicionat. "Caldrà trobar el millor moment climatològic per no perjudicar ni a l'estudiantat ni al personal que treballa diàriament a l'immoble", explica.

De fet, el projecte executiu, redactat per Ruiz Larrea Arquitectura S.L.P., recorda que el Rectorat és un edifici històric protegit amb usos docents i administratius, que "es troba en funcionament de l'ordre de 12 hores diàries en període lectiu". La intenció és que "la interferència de les obres sigui mínima ja que la majoria de les intervencions s'executaran en zones de l'edifici restringides".

El Rectorat compta amb plaques solars a la teulada del cos d'església central, amb una potència instal·lada de 40 kWp. El present projecte preveu l'ampliació de instal·lació fotovoltaica a les cobertes inclinades dels espigons que tenen orientació sud-oest, és a dir, els tres sortints que donen al pàrquing de la part més nova de l'edifici construïda als anys vuitanta i que ocupa la Facultat de Lletres. Tindran una potència instal·lada de 100 kWp, que farà que el total de la UdL fregui els 1.200 kWp.

La Universitat de Lleida va ser una de les primeres universitats en apostar per la producció d'energia elèctrica solar, l'any 2008, en el marc del programa Teulades Actives. Amb les dos modalitats, exportació a xarxa i autoconsum, la UdL vol contribuir al canvi de model energètic i alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.

MÉS INFORMACIÓ:

Adjudicació dels treballs