Fruita i biosensors, entre les propostes de la UdL al Dia de la Ciència al Carrer

Activitats de l'Escola Politècnica, Agrònoms i la Facultat d'Educació, aquest dissabte

Descarregar pdf
cienciaalcarrerEPSUdL
Una de les activitats de l'Escola Politècnica, l'any passat / Foto: EPS-UdL

Els biosensors, l'escaneig en tres dimensions, les característiques organolèptiques de la fruita i els racons d'experimentació són les propostes de la Universitat de Lleida (UdL) per al Dia de la Ciència al Carrer,  que organitza el Centre de Recursos Pedagògics del Segrià aquest dissabte, 26 de maig. La Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS), l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) i l'Escola Politècnica Superior (EPS) participen en aquesta fira, que es desenvolupa als voltants de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).

En el cas de l'ETSEA, han preparat un taller al voltant de Mesurar el sabor i la textura de les pomes, en el que els nois i noies poden conèixer i posar en pràctica diverses mesures sensorials i instrumental dels atributs de sabor i textura en diferents varietats, avaluant-ne la qualitat.

Els espais creats per l'alumnat de segon curs del Grau d'Educació Infantil (Gestions Creatives) de la FEPTS, en el marc de l'assignatura Aprenentatge de les Ciències de la Natura,  permeten que els infants s'impliquin i interaccionin, en grup o individualment, segons el professor David Aguilar. "L'objectiu és que descobreixin noves idees, es plantegin preguntes i extreguin conclusions que els permetin generar aprenentatge de diferents aspectes científics", afegeix. Aquests espais de ciència els han "testat" amb alumnat d'Infantil del Col·legi Episcopal i alumnat de Primària de l'Escola Joan Maragall, totes dos a la ciutat de Lleida.

Per la seua banda, l'EPS porta al carrer dos tallers. Un sobre l'Escàner 3D i un altre sobre Biosensors: Scalextric inMind, sobre dispositius que llegeixen l'activitat cerebral i permeten interactuar amb software o hardware informàtic. En aquest cas comproven com es pot interactuar amb un cotxe en un escalèxtric mitjançant un dispositiu Emotiv EPOC que és un dispositiu BCI (Brain Computer Interface).

A banda dels tres centres de la UdL, a la dotzena edició del Dia de la Ciència al Carrer hi participen 38 col·legis i instituts de secundària. Les demostracions es desenvoluparan per la tarda, entre les 16.00h i les 20.00h, Pel matí, a l'Aula Magna de l'IEI tindrà lloc la presentació de Stem.cat, el Pla d’impuls de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques que es va posar en marxa a principis de curs per promoure aquests estudis, especialment entre les noies.