La UdL premia per primer cop les millors tesis en català i anglès

Sobre la música en la tragèdia grega i les empreses familiars 'next-generation'

Descarregar pdf
MIPanosa_Manel
Maria Isabel Panosa Domingo i Manel Plana Farran. FOTO/ Cedides per Panosa i Plana
La música en la tragèdia grega. Definició i context d'ús dels papirs musicals tràgics, de Maria Isabel Panosa Domingo, i Next-Generation in Family Business: the Vague Standpoint of the Successor. Family Farms and Generational Renewal, de Manel Plana Farran, han estat les guanyadores de la primera edició dels Premis a la qualitat lingüística de les tesis escrites en català i en anglès que convoca el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida (UdL) a través de l'Institut de Llengües (IL).
 
Aquests guardons han nascut amb l'objectiu d'estimular l'ús d'ambdós llengües en la redacció de les tesis doctorals a la UdL. Pel que fa a la llengua catalana, l'objectiu és també prestigiar el català com a llengua de ciència i de recerca. Quant a l'anglès, en aquesta primera convocatòria del premi, s'ha circumscrit a recerques de dret, economia i educació, ja que són àmbits deficitaris en aquesta llengua, expliquen des de l'IL. Al premi, dotat amb 500 euros, hi podien optar les persones que haguessin defensat la tesi el curs 2021-2022. 
 
Pel que fa a La música en la tragèdia grega. Definició i context d'ús dels papirs musicals tràgics, dirigida pel professor de la UdL, Josep Antoni Clua Serena, analitza vint peces musicals sobre papir amb text tràgic i notació grega antiga. També examina les circumstàncies, les persones i els processos que giraven entorn de l’adaptació i representació amb música de peces cèlebres de la tragèdia clàssica en els escenaris de l’època grega i romana. L'autora, doctora en història i professora associada a la Universitat de Lleida, aporta noves claus a qüestions com el paper de la música en el drama grec, des de quan s'escrivia amb partitura i per què no ha transcendit en el temps.
 
La tesi de Manel Plana, professor postdoctoral de la UdL, se centra en les empreses familiars, i més concretament, les next-generation, "ja que són les empreses familiars que menys atenció han tingut des del punt de vista de la recerca", explica aquest llicenciat en Dret i diplomat en Administració i Direcció d'Empreses. La tesi, que va obtenir menció internacional, s'ha focalitzat en les explotacions agràries familiar, la majoria de les quals pateixen un problema de relleu generacional. El treball va ser codirigit per José Luis Gallizo (UdL) i Unai Arzubiaga (Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsiatatea).
 
El lliurament dels premis tindrà lloc el proper 20 d'abril en el marc d'un acte que per celebrar Sant Jordi organitza l'Institut de Llengües de la UdL.