Fàrmacs senilítics per als pacients d'ictus isquèmic

Possible nova via terapèutica, segons una recerca publicada a 'Scientific Reports'

Descarregar pdf
Neurociencies_cliniques2020
Grup de Neurociències clíniques / Foto: IRBLleida
L'ús de fàrmacs senilítics emergents, que ataquen les cèl·lules senescents o envellides, podria millorar els pacients que han patit un ictus isquèmic, per falta de reg al cervell. Així ho assenyala una recerca de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) que acaba de publicar-se a la revista Scientific Reports. Les investigadores i els investigadors han descrit per primera vegada el rol senescent de les cèl·lules afectades per l'oclusió d'un vas arterial en un estudi realitzat amb ratolins i mostres humanes. Això, segons els autors, obre la porta a noves vies terapèutiques.
 
Quan l'oclusió d'una artèria cerebral atura el rec sanguini en una àrea determinada, la manca de subministrament d'oxigen (hipòxia) fa que algunes cèl·lules morin i altres adquireixen un perfil senescent (envelliment prematur), dificultant la recuperació de les cèl·lules de l'entorn. El grup de Neurociències clíniques de la UdL i l'IRBLleida, juntament amb membres del grup de Fisiopatologia Metabòlica, ha estudiat el fenomen de senescència (SASP) induïda per estrès en un model de ratolí d'ictus isquèmic (tMCAO), demostrant que es registra un augment d'un inhibidor del cicle cel·lular anomenat p16 i també dels processos neuroinflamatoris, que afecten la degeneració posterior de cèl·lules vives i una pèrdua selectiva de la funció neurològica. En aquest sentit, els medicaments senilítics - que maten selectivament les cèl·lules envellides- podrien ajudar en la recuperació. 
 
"El nostre estudi posa en relleu per primer cop aquesta nova via terapèutica i marca el camí de noves recerques", ha explicat el responsable del grup Neurociències clíniques, professor de la UdL  i neuròleg de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Francesc Purroy. "Sabíem que la senescència cel·lular, que pot ser un mecanisme natural de protecció antitumoral, pot contribuir a formes d'inflamació dins del sistema nerviós. El fet que la isquèmia cerebral hi pugui contribuir ens permetrà entendre millor el desenvolupament d'altres malalties nervioses associades a l'edat, com les neurodegeneratives", afegeix.
 
Aquesta recerca ha comptat amb fons de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris de Recerca (2017 SGR 1628); l'Institut de Salut Carlos III (PI17-01725, PI17-00134, PI20-0155 i  INVICTUS plus Research Network); el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (PFIS; FI18/00319 i FPU16/01446) i la Unió Europea (ERDF/ESF Investing in your future i FEDER A way to build Europe).
 
Text: Comunicació IRBLleida / Premsa UdL

 

MÉS INFORMACIÓ:

Article Acute ischemic stroke triggers a cellular senescence-associated secretory phenotype