Especialistes internacionals glossen la figura i la música de Ricard Viñes en un llibre coordinat per la UdL

Ricard Viñes. El pianista de les avantguardes, és el llibre que aquest vespre es presenta a l’Auditori Municipal Enric Granados

Descarregar pdf
Màrius Bernadó coordina el llibre al voltant de la figura de Ricard Vinyes
Màrius Bernadó coordina el llibre al voltant de la figura del pianista lleidatà Ricard Vinyes

Ricard Viñes. El pianista de les avantguardes és el llibre que aquest vespre es presenta a l’Auditori Municipal Enric Granados. Aquesta publicació, que ha estat coordinada pel professor d'Història de la Música de la UdL, Màrius Bernadó, recull, per primera vegada, una anàlisi en profunditat de la influència de l’obra del pianista lleidatà en autors tan determinants com Debussy, Ravel, Satie o Falla.

Publicat en edició trilingüe –català, castellà i francès-, aquesta obra presenta una vintena de textos realitzats pels principals especialistes a nivell internacional sobre Ricard Viñes i el seu entorn, així com un recull de fotografies inèdites. Aspectes com els seus primers anys a París, l’amistat que forjà amb compositors com Ravel, Satie, Déodat de Séverac o Fallal, les gires que feu a Amèrica del Sud, així com les característiques de la seva música, composen aquest llibre que, a partir d’ara, es converteix en referent per a qualsevol que vulgui apropar-se a la vida i l’obra aquest compositor.

La publicació del llibre és fruit d’un conveni de col·laboració entre la UdL i l’Institut Municipal d’Acció Cultural per a l’inventari i la digitalització del fons del llegat Ricard Viñes, el qual es troba actualment sota tutela de l’Arxiu Municipal de Lleida. Aquesta tasca, dirigida per Màrius Bernadó i en la qual hi ha participat col·laboradors del Laboratori de Musicologia de la UdL, ha permès inventariar tot el llegat Viñes i digitalitzar els documents més amenaçats i més interessants, 800 d’un total de 1500 ítems.

Fruit d’aquest conveni va ser també l’exposició “Descobrint Ricard Viñes” que es va poder veure a la Pedrera, a Barcelona, el febrer de 2007, i també al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, els mesos de març, abril i maig d’enguany.