"En aquest país la pobresa infantil no ha baixat mai del 20%"
Unes jornades a Dret alerten de l'augment de la vulnerabilitat d'aquest col·lectiu
Descarregar pdfCom ens podem conformar amb les dades de la pobresa infantil al nostre país?, es preguntava avui Araceli Lázaro, secretària de l'Observatori dels drets a la Infància durant la seua intervenció a les Jornades sobre diferents situacions de vulnerabilitat: La infància en perill, que avui han tingut lloc a la Facultat de Dret i Economia de la UdL. Lázaro ha explicat que tot i que les dades actuals sobre pobresa infantil se situen actualment entre el 24 i el 26% a Catalunya i Espanya, "en aquest país mai s'ha baixat del 20%".
Aquesta analista de polítiques socials i programació d'infància i adolescència alertava així als presents de la gravetat d'un problema que, segons la professora de la UdL, Neus Cortada, tindrà greus conseqüències en un futur. Cortada ha afegit que en alguns processos judicials primen altres aspectes abans que els drets dels nens, com per exemple en casos de desnonament quan "passa per davant un contracte i no el fet de deixar un infant al carrer".
Per la seua part, la professora de Ciències de l'Educació i directora tècnica de l'Observatori de la infància i l'adolescència de l'Ajuntament de Lleida, Àngels Balcells, ha puntualitzat que la pobresa infantil ha crescut, no només per la baixada d'ingressos de les famílies, sinó també per la davallada de recursos destinats a l'educació, la salut o els serveis socials.
A tall d'exemple ha esmentat que en els darrers quatre anys, els Serveis Socials municipals han atès un 23,44% més de casos de famílies amb nens d'entre 0 i 4 anys en situació de risc per motius econòmics.
La jornada d'avui és la primera de dos jornades dedicada a col·lectius vulnerables que organitza la Facultat de Dret i Economia. La segona, dedicada a les persones amb discapacitat, tindrà lloc el proper mes de maig.
Segons una de les seues organitzadores, la professora de Dret Civil de la UdL, Dora Padial, "pensem que la funció de la Universitat no és tan sols la formació de bons professionals sinó l'aprenentatge en valors per a la construcció d'una societat més justa, digna i equitativa que garanteixi la igualtat d'oportunitats per a tothom".