Els nivells preibèrics, objectiu de la campanya arqueològica a Gebut
La UdL adapta els horaris d'excavacions per l'onada de calor
Descarregar pdfConèixer millor els nivells preibèrics corresponents als inicis de la primera edat del ferro del jaciment de Gebut (800-200 aC), al terme municipal de Soses, és l'objectiu principal de la campanya arqueològica d'aquest estiu. Una quinzena de persones, entre estudiantat i membres del Grup d'Investigació Prehistòria (GIP) del Grup de Recerca Consolidat ARQHISTEC de la Universitat de Lleida (UdL), participen als treballs que han arrencat aquest dilluns i continuaran fins el proper 30 de juliol en el marc del curs teoricopràctic d'Arqueologia Ibèrica de la Universitat d'estiu de la UdL. L'onada de calor obliga a adaptar l'horari de les excavacions, que arrenquen a primera hora del matí.
L'equip - amb alumnat de la UdL, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili - treballa sobre el terreny en dos torns: entre les 6.30h i les 11.30h del matí i entre els 18.30h i les 21h. Així evita les hores centrals del dia, quan els termòmetres assoleixen les temperatures màximes. La novena campanya arqueològica en aquest oppidum (poblat fortificat en alt) també inclou classes teòriques relacionades amb la metodologia arqueològica i amb la problemàtica de la primera edat del ferro i el procés d'iberització en l'àrea ilergeta i el nord-est de la península Ibèrica.
Els treballs, de fet, busquen "aprofundir en els nivells preibèrics del jaciment, és a dir, les primeres fases d'ocupació del turó que segons les anàlisi de carboni 14 realitzades a ossos d'animals es remunten als inicis de la primera edat del ferro, almenys al segle VII abans de Crist", explica la catedràtica de Prehistòria de la UdL, Natàlia Alonso. D'una banda, es continuaran les excavacions a la zona de la muralla, i de l'altra, es prosseguirà amb la intervenció en les estances que conformaven el complex industrial, dedicat possiblement a la producció i emmagatzematge de vi. Tots aquests nivells se situen entre la primera edat del ferro i l'ibèric ple (s. IV-III aC).
La campanya també incidirà en "el sistema defensiu al nord-oest del jaciment, on al 2023 va començar l'excavació d'una torre quadrangular de la primera edat del ferro que havia patit un incendi i que està oferint important informació sobre els elements constructius", afegeix Alonso. En l'interior del poblat es prosseguirà el treball arqueològic a la cisterna.
L'alumnat del curs d'estiu col·labora en els treballs / Foto: GIP-UdL
Curs teoricopràctic d'arqueologia ibèrica: excavacions al jaciment de Gebut (Soses, Segrià)
NOTÍCIES RELACIONADES:
Treuen a la llum nous espais al barri productiu de Gebut