Els càmpings del Pirineu lleidatà, referents del turisme de natura i sostenible

Segons un estudi de la càtedra de Turisme de la UdL fet públic a FITUR

Descarregar pdf
fitur aralleida
L'estand de Catalunya, amb l'oferta lleidatana / Foto: @aralleida

Enllaç a la fotografia original

L'estabilització de la demanda als càmpings els darrers 20 anys "subratlla la necessitat de consolidar Lleida com a referència per al turisme de natura i sostenible". Així ho constata un estudi de la Càtedra de Turisme d'Interior i Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL) que s'ha fet públic avui a la Fira Internacional de Turisme (FITUR), a Madrid, en una acció del Patronat de Turisme de la Diputació. Ara Lleida participa dins l'estand de l'Agència Catalana de Turisme (ACT) a la 45a edició del certamen, que espera rebre 250.000 visitants fins diumenge.

L'informe, elaborat pel professor de la UdL Jaume Macià, assenyala que entre 2004 i 2024 les comarques de Ponent han guanyat 2 càmpings i 4.172 places (+22,3%), arribant als 22.908 llocs en 64 establiments. La pràctica totalitat de l'oferta es troba al Pirineu, especialment al Pallars Sobirà, la Val d'Aran i l'Alt Urgell; mentre que a la Plana es concentra exclusivament a la Noguera. Comarques com el Segrià han perdut tots els negocis d'acampada de que tenien i altres com l'Urgell, la Segarra, el Pla d'Urgell i les Garrigues continuen sense disposar-ne de cap.

L'estudi també assenyala que els càmpings lleidatans han passat de rebre 177.925 viatgers el 2004 a 255.788 el 2024, el que suposa un increment del 44%. Aquesta tendència de creixement en la demanda es veu clarament reforçada per l'increment del 45% en el nombre de pernoctacions, que han passat de 547.395 a 795.915. "Els nivells de demanda reflecteixen una consolidació del sector del càmping com a opció d'allotjament preferida per un segment significatiu de turistes", destaca Macià.

Durant el 2024, la demanda als càmpings lleidatans es va concentrar principalment en els mesos d'estiu, amb una estada mitjana destacada de 4,1 dies a l'agost, el valor més alt de l'any, seguit del juliol amb 3,4 dies. També hi ha bona ocupació durant la Setmana Santa, i una menor intensitat de viatgers durant la primavera i la tardor. "Aquesta distribució evidencia l'oportunitat de reforçar l'atractiu dels càmpings fora de la temporada alta per tal de desestacionalitzar la demanda i aprofitar el potencial de la demarcació al llarg de tot l'any", subratlla el professor de la UdL.

L'estudi afirma que el procés de modernització i diversificació que els negocis d'acampada han fet durant els darrers 20 anys els ha posicionat com un model a seguir en termes de sostenibilitat. "Els càmpings de Lleida han experimentat una evolució positiva i una diversificació que els ha fet més atractius per a un públic ampli, amb una oferta adaptada a la demanda actual de turisme sostenible i d'ecoturisme. El futur del sector sembla prometedor per l'augment de l'interès pel turisme de natura i aventura a la demarcació", recullen les conclusions de l'informe.

Text: Premsa Patronat de Turisme / Premsa UdL
 
 
Un moment de la inauguració, amb el president Illa / Foto: Patronat de Turisme
 

MÉS INFORMACIÓ:

Informe de la càtedra de Turisme de la UdL

Nota del Patronat Turisme