El projecte dels nous Estatuts de la UdL arriba al Claustre

L'aprovació de la reforma estatutària, fixada per al 2 de desembre

Descarregar pdf
claustre
El claustre s'ha pogut seguir per internet. Foto: Premsa-UdL
El Claustre de la Universitat de Lleida (UdL), ha aprovat per assentiment, en una sessió extraordinària virtual, el procediment per al debat i l'aprovació dels nous estatuts de la UdL. A partir de demà, i durant 15 dies, els i les claustrals podran presentar esmenes a la proposta elaborada per la comissió encarregada d'aquesta reforma, l'articulat definitiu de la qual se sotmetrà a votació en un altre Claustre el proper 2 de desembre. Si el validen les tres cinquenes parts del claustre, el document serà elevat al govern de la Generalitat per ser aprovat i publicat al DOGC, moment en què els nous Estatuts entraran en vigor. Això permetrà obrir la porta a un procés electoral per escollir un nou rector o rectora.

Avui els membres de la comissió, el catedràtic de Dret administratiu, Cèsar Cierco, i el vicerector, Fletan Badia han presentat respectivament el procediment a seguir a partir d'ara i les línies generals del document que ara com ara consta de 215 articles, 14 més que els estatuts vigents des del 2003. 
 
L'adaptació a la qual obliga la Llei Orgànica del Sistema Universitari i el compromís del rector en el seu darrer programa de govern d'actualitzar-los i modernitzar-los "per fer front als nous reptes universitaris" han estat els motius per engegar la reforma, que va començar ara fa un any i escaig, han explicat.

Després d'un primer text elaborat per 12 persones de tots els estaments universitaris encapçalades i triades pel rector, una comissió de 25 persones, entre professorat (14), personal no docent (6) i estudiantat (5) ha redactat aquesta proposta, sobre la qual qualsevol membre de la UdL ha pogut fer aportacions al llarg de dos mesos. Han estat 160, presentades per 28 persones, de les quals 67 han estat acceptades, 34 acceptades parcialment (transaccionals) i 59 rebutjades.

La proposta informada avui al màxim òrgan de govern de la UdL presenta canvis destacables respecte els estatuts actuals, ha explicat Badia, com ara que el primer títol del document, estigui dedicat a la comunitat universitària, la incorporació de l'escola de doctorat i el centre de formació contínua com a estructures bàsiques de la UdL, la creació d'una comissió permanent del Consell de govern per "millorar la governança", un títol dedicat a la rendició de comptes i un altre a la reforma dels estatus. 
 
El rector Jaume Puy, ha agraït la tasca de les persones implicades en l'elaboració del document i ha destacat que "entre tots tenim l'oportunitat de fer uns bons estatuts des de zero que puguin reflectir quin són els nostres principis i com han de funcionar les coses".
 

Pel que fa a les intervencions del claustrals, Marc Macià, president del comitè de personal docent i investigador laboral, ha instat els claustrals a participar tot presentant esmenes, per aconseguir "un text més ric, que serà de tothom i per tant donarà legitimitat als Estatuts".