El màster d'Enginyeria Agronòmica formarà especialistes en agricultura de precisió

Amb una intensificació optativa dedicada a aquest àmbit i a les tecnologies digitals

Descarregar pdf
Foto dron alumnes
Sessió pràctica d’adquisició de dades multiespectrals des de dron. FOTO: GRAP-UdL
El Màster interuniversitari en Enginyeria Agronòmica, coordinat per la Universitat de Lleida (UdL), formarà especialistes en Agricultura de precisió i tecnologies digitals a partir del curs vinent. Ho farà a amb una intensificació optativa en aquest àmbit que se suma a les sis que ja ofereix: Producció vegetal, Producció animal, Indústries alimentàries, Gestió mediambiental, Biotecnologia i Economia agrària. Serà el primer màster oficial que habilita per a exercir la professió d'enginyer i enginyera agrònoma a l'Estat a incloure aquesta especialització dins el seu pla d'estudis.

L'alumnat que triï aquest mòdul haurà de cursar 5 assignatures amb un total de 28 crèdits: Agricultura de precisió, Aplicacions de la teledetecció a l’agricultura, Tecnologies digitals en agricultura, Ciència de dades en agricultura i Aplicacions pràctiques de l’agricultura de precisió. Les sessions teòriques s’intercalaran amb pràctiques d'aula, de laboratori, d’aula informàtica i de camp amb equips de darrera generació: sensors pròxims i remots, drons, càmeres multiespectrals i receptors GNSS, impartides, entre altres, per personal de grups de recerca consolidats que investiguen en agricultura de precisió (Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió-GRAP de la UdL i del centre CERCA Agrotecnio i la Unitat de Mecanització Agrària de la Universitat Politècnica de Catalunya).

"La intensificació en Agricultura de precisió i tecnologies digitals que posem en marxa dona resposta a l'actual necessitat d'adopció de processos i tècniques productives que afavoreixin el que la FAO ha designat com a Intensificació Sostenible. Tant la Unió Europea com Nacions Unides demanen incrementar les produccions agrícoles per garantir l'alimentació de la població mundial alhora que exigeixen el màxim respecte vers el medi ambient", explica Àlex Escolà, coordinador del GRAP i professor al màster.  "Per aconseguir-ho -afegeix- cal fer un ús més eficient i sostenible dels recursos agrícoles i aquí les tecnologies digitals tenen molt a dir".


El Màster interuniversitari en Enginyeria Agronòmica, amb 30 places, s’ofereix conjuntament entre la UdL, la Universitat de Girona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili des del curs 2019/2020. S'imparteix a Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFIV) de la UdL, pionera a l'Estat el curs 2010/2011 a incorporar dos assignatures sobre Agricultura de precisió en el Grau en Enginyeria Agrària i Alimentària.