"El desenvolupament és possible sense democràcia"
Bregolat afirma que si es fessin ara eleccions a Xina guanyaria el Partit Comunista
Descarregar pdfQui fou ambaixador a la República Popular de la Xina durant dotze anys, el diplomàtic lleidatà Eugeni Bregolat, ha afirmat avui durant el seu discurs d'investidura com a doctor honoris causa de la UdL, que aquest país, sense llibertats ni democràcia tal i com existeixen a Occident, demostra que "el desenvolupament és possible sense democràcia". Les antigues certeses sobre la superioritat dels models occidentals, tant econòmics com polítics, han desaparegut, ha afegit, i de moment, "els que ens hem estrellat" som els països d'Europa i Nord-americà.
Bregolat, exambaixador també a Andorra, Rússia, Canadà i Indonèsia, ha explicat que tot i que es pugui argumentar que el desenvolupament econòmic espectacular de la Xina, ho és perquè ha abraçat el mercat, segueix sent cert que "un èxit com aquest s'ha aconseguit amb un sistema econòmic dominat per l'Estat i amb un de polític que està a les antípodes de la democràcia liberal".
Per a Bregolat, no es pot imposar a cap país el seu propi sistema polític, exemples fallits en són els casos d'Iraq, l'Afganistan o Egipte, ha argumentat. "Xina tindrà el sistema polític que els xinesos voldran donar-se". El canvi polític però, es produirà, ha augurat, perquè el canvi social i mental generat per l'econòmic té efectes polítics obvis. Tot i així, ha advertit, requerirà dècades i, en alguns aspectes, generacions.
En aquest sentit, ha afirmat que si avui se celebressin eleccions democràtiques a Xina les guanyaria sens dubte el Partit Comunista, gràcies a la legitimitat que li dóna el desenvolupament econòmic. La renda per capita al país asiàtic ha passat de 200 dòlars al 1978, als més de 7.000 dòlars actuals, i més de 600 milions de persones han deixat de ser pobres. El nivell d'acceptació del govern xinès per la seua ciutadania se situa al 85% mentre que als Estats Units o Europa no supera el 30%, ha afegit.
"Xina va sorprendre el món amb els seus canvis econòmics, potser algun dia el sorprengui amb els seus canvis polítics", ha conclòs Bregolat, actualment professor honorari de la Zhou Enlai School of Government and International Relations de la Universitat de Nankai.
Per la seua part, el rector de la UdL, Roberto Fernández, ha fet una defensa de la figura i el paper dels diplomàtics com a agents de la internacionalització i de l'intercanvi econòmic, social i cultural entre països. En especial, d'Eugeni Bregolat per "la seua passió perquè Espanya no quedi fora de joc davant l'emulsió d'aquesta enorme potència mundial", que és Xina.
Bregolat ha estat apadrinat pel catedràtic de Fonètica, Joan Julià-Muné, director de la Càtedra d'Estudis Asiàtics de la UdL, de la qual és president honorari el nou doctor honoris causa. La seua investidura complementa la que es va dur a terme el passat 15 d'abril a l'Institut Cervantes de Pequín on es va nomenar doctor honoris causa l'hispanista xinès Dong Yansheng.
Més informació
Publicació amb les intervencions i lliçons
Doctorat "honoris causa" de la UdL
Galeria fotogràfica (Flickr)