El darrer periodista que entrevistà Mandela, al Cicle de cinema i drets humans

Les sessions comencen aquest dijous amb la projecció d''Índia, la farmàcia del món'

Descarregar pdf
Mandela-TVE
Nelson Mandela amb el director d'En Portada. FOTO: TVE

El periodista que va aconseguir la darrera entrevista en exclusiva a Nelson Mandela, serà a l'11è Cicle de cinema i drets humans de la Universitat de Lleida. Es tracta del director del programa de TVE En portada, José Antonio Guardiola, que presentarà el documental que inclou aquesta entrevista. El legado de Mandela és un recorregut per les moltes llums, i també algunes ombres, explica Guardiola, de la vida del líder antiapartheid i la seua presidència al capdavant de la República de Sud-àfrica.

Amb aquesta sessió, que tindrà lloc el proper 25 de novembre, es retrà homenatge a qui fou el primer president negre de Sud-Àfrica, uns dies abans que es compleixi el primer aniversari de la seua mort, succeïda el 5 de desembre de 2013.

L'11è Cicle de cinema i drets humans,
on col·laboren la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, Comissions Obreres, Amnistia Internacional i l'Ateneu Popular de Ponent, comença però aquest dijous, amb la projecció, a les set de la tarda al Rectorat, d'Índia la farmàcia del món. Aquest documental de Yasmina Solanes explica perquè aquest país s'ha convertit en líder mundial en la fabricació de genèrics. Josep Guasch, col·laborador de Farmamundi i exdirector d'Investigació i Desenvolupament de Laboratoris Halcon España, serà el ponent convidat.

El Cicle també projectarà Treballadores: històries de lluita arreu del món per la igualtat de gènere en el treball, de la Fundació Pau i Solidaritat - CCOO, que comptarà com a ponent amb la directora del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL, Anna Romero.
 
Sergi Cutillas, membre de l'Observatori del Deute en la Globalització, farà un repàs, el 13 de novembre, a les estratègies que utilitzen els Governs del nord per apropiar-se de les economies dels països del sud, a partir del fil conductor d'una entrevista a John Perkins, que treballà com a "sicari econòmic" del Banc Mundial. Perkins relata com el Banc Mundial i altres organitzacions internacionals d'ajut no dubten a utilitzar dictàmens financers falsos, eleccions trucades, suborns i fins i tot l'assassinat, en benefici de les grans multinacionals.

El dret a migrar, que recull l'article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans, s'abordarà amb El pes de la palla, un documental dirigit per Marc Capdevila i Francesc Torrent que posa un mirall davant els occidentals a partir del testimoni d'Omar, un immigrant de Mali. La sessió serà conduïda per Francesc Torrent i per Kokouvi Tété, professor associat de la UdL.

El cicle inclou, a més, la projecció de Tóxico Texaco Tóxico, de Pocho Álvarez, que documenta l'impacte ambiental dels negocis extractius de Texaco i la violació dels drets dels pobles indígenes l'Amazònia equatoriana. La ponent serà M Gabriela Serra, membre del col·lectiu Entrepobles. L'11è Cicle de cinema i drets humans es tancarà amb La maleta de Marta, de Günter Schwaiger, un documental que narra simultàniament dos històries reals: la del sofriment de Marta, una dona andalusa maltractada, i la d'alguns homes agressors que segueixen un programa de rehabilitació a Salzburg, ciutat natal del director.

Paral·lelament a les projeccions, també es poden visitar tres exposicions relacionades amb el drets fonamentals: Viure en deutocràcia, de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute i l'Observatori del Deute en la Globalitzazió , al vestibul de l'edifici del Rectorat; ... I també la terra, també la vida, d'Entrepobles, que s'ubica al vestíbul de l'Hospital de Santa Maria de Lleida; i Treballadores del món, de la Fundació Pau i Solidaritat - CCOO, que es podrà veure a l'Ateneu Popular de Ponent fins el proper dia 13.

Més informació

Programa del Cicle de Cinema i Drets Humans