El Mercat de la Tecnologia, dedicat enguany a la IA en les nostres vides

Alumnat d'ESO, batxillerat i cicles formatius hi presenta una quarantena de projectes

Descarregar pdf
mercatecnolog
L'any pasat el Mercat va recuperar la presencialitat. FOTO: ICE-UdL
Observar el sol en directe amb un telescopi d'última generació que detecta els objectes celestes gràcies a algoritmes de la intel·ligència artificial (IA), aprendre a conversar-hi, com utilitzar-la per resoldre problemes de la nostra societat, o descobrir com genera imatges 'fotogràfiques', són alguns dels setze tallers que duran a terme 1.450 alumnes d'ESO i Batxillerat d'una dotzena de centres de Lleida i la Franja al XXI Mercat de la Tecnologia que se celebra demà al campus ubicat a Cappont.
 
La IA i com afecta a les nostres vides és el lema d'enguany d'aquest certamen que organitzen l'Institut de Ciències de l'Educació i l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL), amb el suport del Departament d'Educació, la Diputació i el Col·legi d'Enginyers Graduats i d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida. També és el tema central de les dos conferències que tindran lloc demà a l'Auditori del Centre del Cultures de la UdL. D'una banda, Josep Plassa (Omron España), abordarà quin serà el seu impacte i els dels robots en el futur de les professions, mentre que Dani Jiménez (director del programa Dinàmiks de TV3), explicarà què és i com funciona la IA a partir de la 'visita' d'un algoritme.
 
A més de les xerrades i els tallers sobre IA, el Mercat també n'inclou d'altres com el de neuroscalextric, que permetrà bellugar un cotxe amb la ment; el de realitat virtual, on els participants podran interactuar amb entorns 3D; o el de drons, que impartirà en la zona enjardinada del campus, Joan Josep Bellostas (cap de l'Àrea d'Operacions de la Regió d'Emergències de Lleida).
 
D'altra banda, el vestíbul de l'edifici Polivalent 1 acollirà l'exposició de la quarantena de projectes tecnològics presentats al certamen. En la seua elaboració hi han participat uns 250 estudiants d'ESO, Batxillerat i Cicles formatius d'onze centres de Lleida, Solsona, Cervera, Mollerussa i Mequinensa, un tast dels quals seran presentats pels propis alumnes a l'Auditori de Cappont. El cub infinit, Hort domèstic, Missió a Mart, Semàfor intel·ligent, Maquetes d'elements arquitectònics amb pedra natural, Escalèxtric de llum, Un viatge a través de l'aviació o Piràmide per presentar hologrames són alguns dels treballs que han realitzat.
MÉS INFORMACIÓ: