El GREA validarà un nou material de construcció aïllant
Desenvolupat en el marc d'un projecte europeu per reutilitzar residus d'acer
Descarregar pdf
L'estació experimental de solucions constructives que el grup de recerca GREA Innovació Concurrent de la Universitat de Lleida (UdL) gestiona a Puigverd de Lleida serà l'escenari aquest estiu de la validació d'un nou material de construcció creat a partir de residus d'acer. Concretament, de pols d'acereria, un residu classificat com a perillós en el Catàleg europeu de residus i amb uns costos alts d'eliminació.
El producte ha estat desenvolupat per investigadors de les universitats de Lleida i Barcelona en el marc del projecte europeu REWASTEE (Recycling steel making solid Wastes for added value Energy Efficiency building products), on a més de la UdL i la UB, hi participen NOVATEK (França), R2M Solution (Itàlia), BRE (Regne Unit), FCC construcción i Trimdelson (Espanya), i EURECAT-Centre Tecnològic de Catalunya, que coordina el programa.
Iniciat al 2014, i amb amb un pressupost total d'1'3 milions d'euros, REWASTEE té com a objectiu reciclar, valoritzar i reincorporar al cicle productiu els residus de l'acer per fabricar productes destinats a l'aïllament tèrmic i acústic.
Segons explica Luisa F. Cabeza, directora del grup de recerca de la UdL a REWASTEE (GREA Innovació Concurrent), "s'espera treure al mercat en breu una tecnologia capaç d'aprofitar els residus de l'acer per crear un material de construcció viable i que respecti les normatives de construcció nacional i europees".
De fet, R2M Solution i BRE estan interessades a comercialitzar aquest material, que fabricaria una altra empresa sòcia del projecte, la catalana Trimdelson, afegeix la investigadora.
Una vintena representants de totes les empreses i institucions implicades a REWASTEE han participat aquesta setmana en una trobada a l'Escola Politècnica Superior de la UdL per ultimar el procés de certificació del material que es vol comercialitzar. Una de les darreres fases serà el seu testeig, aquest estiu, a l'estació experimental de Puigverd.
Aquesta instal·lació destinada a l'assaig de solucions constructives en l'edificació per optimitzar la seua eficiència energètica, es va crear l'any 2004 per avaluar in situ -en lloc del laboratori- els comportaments dels materials de construcció i els consums energètics.
El projecte de recerca REWASTEE, que acaba a finals del 2016, està cofinançat al 50% per la iniciativa Eco-Innovation de la Unió Europea (UE).