Cosmètics i fertilitzants a partir del pèl sobrant de l'adob de pells
Investigadores d'Igualada-UdL transformen aquest residu en matèria primera
Descarregar pdfEl pèl sobrant en el procés d'adobatge de pells pot ser utilitzat com a matèria primera en la fabricació de cosmètics i fertilitzants. Així ho demostra una investigació del grup de recerca del Campus Universitari Igualada-UdL A3 Leather Innovation Center, centrada en l'aprofitament d'un residu problemàtic per a la indústria adobera com és el pèl, explica la directora del grup, Anna Barcardit.
La recerca s'emmarca en el projecte BioQuer, finançat amb 156.000 euros pel programa INNOTEC-ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu redissenyar el procés de pellam (eliminació del pèl) des de l'òptica de l'economia circular. La investigació duta a terme ha modificat el procés de pellam per fer-lo més sostenible, tot separant el pèl de la pell amb menys productes químics i sense generar pudors.
L'aprofitament del residu s'ha fet a partir de l'extracció de la seua proteïna per poder-ne obtenir productes queratínics que suposin un valor afegit per altres indústries, com ara la cosmètica i la farmacèutica. Aquesta proteïna es converteix així en matèria primera per elaborar, per exemple, cremes facials i capil·lars, fertilitzants per a plantes i fins i tot es pot utilitzar com a complement en els pinsos per alimentació animal.
L'equip investigador de l'A3 Leather Innovation Center ha treballat tot el procés a la planta pilot d’adoberia del Campus Universitari Igualada-UdL, des del pellam fins a l'obtenció del subproducte, amb la col·laboració de l'empresa adobera Compañía Arrendataria Industrial Igualadina. Diverses empreses del sector cosmètic i de fertilitzants ja s'han interessat en el producte i s’espera que es pugui comercialitzar en breu.
En els darrers anys, "la indústria del cuir està centrant esforços per convertir-se en un sector més sostenible, posant en marxa línies d'investigació de nous processos, tecnologies i productes que puguin donar solució a les problemàtiques ambientals actuals i resposta a les exigències del mercat pel que fa a la qualitat i a la innovació", conclou la investigadora.
Text: Lidera Comunicació / Premsa UdL
NOTÍCIES RELACIONADES:
Recerca al campus Igualada-UdL per fer més sostenible l'adob de pells