Col·laboració ciutadana i més recursos per a la sanitat per vèncer el COVID-19
Recomanacions de professors de Medicina de la UdL
Descarregar pdfEn la lluita contra la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2, que causa la malaltia COVID-19, és imprescindible que la població segueixi escrupolosament les instruccions que dictin les autoritats sanitàries, com ara el confinament a casa tret de situacions excepcionals o l'increment de les mesures d'higiene. Aquesta col·laboració ciutadana i un augment de recursos – tant materials com de personal - al sistema de salut són les claus, segons alguns docents de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL).
El professor titular Miquel Falguera, expert en malalties infeccioses, afirma que "les mesures tèbies de control epidemiològic fracassen, com hem vist a Itàlia o aquí Espanya" i que "totes les mesures més dràstiques introduïdes en els darrers dies per reduir l'exposició al virus són d'una importància extrema, com s'ha demostrat a la Xina". Per això, "hem de donar suport a la implantació de les mesures estrictes, potser fins i tot insuficients encara".
En aquest sentit, en un article publicat a la premsa local, Falguera destaca que "hi ha un element incontrolable, la col·laboració de la població, sense la qual, l'efectivitat d'aquestes mesures tindrà una eficàcia menor en detriment de tots. Perquè, de ben segur, un percentatge de la població, tot i estar asimptomàtica, pot actuar com a transmissora del virus".
Aquest professor de la UdL i cap del servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova reconeix que "les tècniques de diagnòstic actuals són encara de processament lent i la seua disponibilitat és reduïda. I, com és lògic, no disposem ni disposarem en poc temps de cap tractament amb evidències suficients per ser administrat amb certes garanties de seguretat i eficàcia; la vacuna encara queda per a més lluny".
Miquel Falguera considera que de moment cal extremar les mesures preventives que s'apliquen davant d’altres virus respiratoris com ara la grip. "La protecció buco-nasal a través d'una mascareta i la higiene, amb el rentat de mans al capdavant, juntament amb l'allunyament de les fonts de contagi, són les mesures preventives més efectives", conclou.
D'altra banda, el catedràtic de Cirurgia i exrector de la UdL, Joan Viñas, insisteix en la importància d'incrementar els recursos per a la sanitat. "Podem comprovar com per fer front al COVID19 hi ha diferents accions: uns, aïllar i altres, com Japó i Corea amb gran èxit, que han invertit fort en reforçar els sistemes sanitaris i comprar material, reactius de proves per fer-les més generalitzades, enlloc del confinament global", reflexiona.
"Com m'agradaria que revertissin immediatament les retallades en sanitat i invertissin en material, llits, personal, etc., que fa molts anys que necessitem, per estar ben preparats per atendre el millor possible tot l'any als pacients", proclama Viñas. Qui fou rector de la UdL del 2003 al 2011 també fa una crida a la calma: "tots hem de procurar no agafar el virus de la por, que ens faria patir més que el coronavirus. Recomano no estar neguitosos ni tenir por. És el pitjor".