Cinquanta anys del 'Mecanoscrit del segon origen'
La UdL dedica una jornada al llegat i la influència de la novel·la de Pedrolo
Descarregar pdfAra fa cinquanta anys, l'any 1974, Edicions 62 publicava Mecanoscrit del segon origen, una novel·la distòpica de ciència ficció escrita per Manuel de Pedrolo (1918-1990) que es va convertir en un dels llibres més venuts de la literatura catalana contemporània. La Càtedra Màrius Torres (CMT) de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb la Facultat de Lletres, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) i l'Ateneu Popular de Ponent, li dedica avui i demà una jornada per celebrar aquest cinquantenari, divulgar l'obra i el seu autor, i analitzar-ne la influència en la narrativa posterior i també en el món de l'audiovisual.
Mecanoscrit del segon origen, traduït a una desena de llengües, va ser adaptat al 1985 per a la televisió i al 2015 es va estrenar la pel·lícula, Segon origen, basada en la novel·la de Pedrolo. La jornada ha començat al Saló Víctor Siurana, precisament amb una anàlisi de les adaptacions audiovisuals de l'obra, a càrrec de l'escriptor i expert de la literatura de ciència ficció, Antoni Munné-Jordà. A les sessions del matí, de caire més acadèmic, també s'aborden aspectes claus de l'obra com l'erotisme o la utopia versus la distòpia.
També hi ha espai per a la darrera traducció que s'ha fet de la novel·la. Es tracta de l'editada en anglès per la Diputació de Lleida al 2016 i de la qual n'explicarà l'entrellat la seua traductora, la professora de Literatura anglesa de la Universitat Autònoma de Barcelona, Sara Martin. Serà a través d'un vídeo, per problemes personals sobrevinguts. La sessió de la tarda, que tindrà lloc a l'IEI, té un caire més divulgatiu. Els escriptors Edgar Cotes, Daniel Genís i i l'escriptora Anna Pardos "Mixa", debatran sobre la influència de Pedrolo en la literatura dels darrers cinquanta anys.
La commemoració dels 50è aniversari del Mecanoscrit finalitza demà a Tàrrega, Aranyó, i Concabella, on els participants a la jornada tindran l'oportunitat de descobrir la Ruta Pedrolo Tàrrega i Itinerari del Mecansoscrit, el Castell d'Aranyó, on va néixer Pedrolo, i el de Concabella, on està ubicat l'espai dedicat a aquest escriptor i l'exposició permanent Pedrolo, més enllà dels límits.
Amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor, l'any 2018, la CMT de la UdL i la Universitat de Barcelona van organitzar al 2018 unes jornades internacionals al voltant de l'autor. A més, la Càtedra ha digitalitzat fins ara més de 100.000 pàgines de l'escriptor entre llibres, mecanoscrits etc. que es poden consultar al Corpus literari digital. Entre tot aquest material, destaquen els 244 expedients de la censura. Pedrolo, amb més de 100 obres publicades en quaranta anys de carrera, va ser un dels autors catalans més castigats per la Llei de Premsa i Impremta franquista, encara vigent en part.