"Cal un programa per rejovenir la plantilla per assegurar la qualitat de la UdL"

Un marc normatiu facilitador i un finançament just i sostingut, peticions del rector als parlamentaris

Descarregar pdf
rector parlament
Un moment de la intervenció / Imatge: Canal Parlament
"Cal un programa de rejoveniment de la plantilla per assegurar la continuïtat i la qualitat de servei a la Universitat de Lleida". Així ho va manifestar el rector de la UdL, Jaume Puy, durant la seua compareixença ahir a la Comissió de recerca i universitats del Parlament de Catalunya. "Necessitem més estudiants, més professors i més personal d'administració i serveis, però l'envelliment de la plantilla és preocupant que afecta sobretot al professorat a temps complet, un 33% del qual té entre 60 i 69 anys", va explicar.
 
En aquest sentit, el rector de la UdL també va recordar que la Llei orgànica del sistema universitari suposa millores i canvis en les plantilles, tant de personal docent com no docent, però que hi ha aspectes de la mateixa que s'han de treballar, sobretot pel que fa al finançament d'aquestes millores.
 
En la seua intervenció, Puy va reclamar més seguretat jurídica, un marc normatiu facilitador "més clar i més seriós" i un finançament just i sostingut en el temps per poder abordar els reptes i les transformacions a les quals s'enfronta la Universitat. Entre altres, va recordar el desequilibri que pateix la UdL en la concessió d'ICREA sènior -actualment en té 3 dels 290 que hi ha a tot Catalunya- i en el finançament de centres CERCA -prop d'un milió d'euros dels 80 que hi destina el departament d'Universitats i Recerca. Una reivindicació que ja va posar damunt la taula fa tres anys, en la darrera Comissió de recerca i universitats on va comparèixer, "però com que no s'ha arreglat en torno a parlar", va dir.
 
El rector va posar en valor, entre d'altres, l'índex d'inserció laboral dels estudiants de la UdL (un 83% al cap de quatre anys d'haver-se graduat) més alt que la mitjana catalana i estatal, que la UdL sigui la primera de l'Estat en percentatge d'alumnes que fan pràctiques abans de sortir al mercat laboral, o la proporció de publicacions de recerca en revistes del primer quartil que la situen en segon lloc català i tercer estatal. Ara bé, la UdL també té aspectes per millorar, com ara la captació d'estudiants, sobretot de les comarques del nord de la demarcació de Lleida que ara no supera el 20%. En aquest sentit, Puy va afirmar que tot i que la UdL podria tenir 2.000 alumnes més calen espais per ubicar-los.
 
Així, es va referir a nous equipaments que cal tirar endavant: una granja de vaques a Mollerussa compartida amb Ensenyament, un aulari al campus de Ciències de la Salut amb capacitat per a 500 alumnes i la rehabilitació de l'edifici de l'antiga Capitania a Gardeny per a alumnat de Comunicació i Periodisme Audiovisuals, ubicat al costat del Magical. Disposar d'aquest edifici serà una oportunitat perquè professorat i alumnat aprofitin les instal·lacions del Magical, un espai actualment "amb un ús molt mínim", i perquè s'incentivessin convenis amb empreses.
 

Puy ha conclòs la seua intervenció afirmant que "la Universitat de Lleida és una institució rellevant per a la dinamització de la Catalunya interior, amb trajectòria positiva en titulacions, estudiants, campus, immersa en un important relleu generacional i amenaçada per l'encaix amb la política catalana".