L'Any Barceló arriba finalment a la Universitat de Lleida

La Càtedra Màrius Torres dedica una jornada, tres exposicions i dos facsímils a l'escriptor

Descarregar pdf
joan barcelo arxiu de la familia barceló culleres
Joan Barceló. FOTO: Arxiu de la família Barceló Cullerés.
L'any passat es complien els 40 anys de la mort de l'escriptor, Joan Barceló i Cullerés, nascut a Menàrguens un dia de tots sants de 1955 i mort al 1980 a Barcelona amb només 24 anys. La pandèmia de la COVID-19 va fer ajornar la celebració de l'Any Barceló a la Universitat de Lleida, però finalment, el proper dijous 28, tindran lloc les activitats organitzades per la Càtedra Màrius Torres (CMT) de la UdL per recordar i reivindicar un dels creadors més singulars i prolífics d'aquella època.
 
La CMT presenta una jornada completa dedicada a la figura i l'obra de l'escriptor de Menàrguens, tres exposicions i dos publicacions en facsímil "perquè no es perdi cap detall de la concepció dels llibres per part del seu autor", explica el director de la Càtedra, Joan Ramon Veny. Són el primer llibre que va publicar, Obres completes. Volum XXVIIIè, i un conte il·lustrat que va romandre inèdit, La cuca de llum xarrupa claror, concebut a dos mans: la del poeta Barceló, responsable del text en versos alexandrins, i la de Xavier Vilallonga, dels dibuixos a tot color.
 
El Saló Víctor Siurana de la UdL serà l'escenari de la Jornada Joan Barceló, on especialistes en la seua obra com ara Jordi Pàmias, Julián Acebrón, Enric Falguera, Francesc Foguet i Andratx Badia aprofundiran en la producció literària des dels diferents gèneres que va conrear l'autor, la narrativa, la poesia, el teatre, la narració infantil, etc.
 
La jornada, on també es presentarà la digitalització del seu llegat (llibres i autògrafs, manuscrits i mecanoscrits, i pictòric en procés) al Corpus Literari Digital de la Càtedra i els llibres que diverses editorials han preparat per aquesta efemèride, es completa amb una taula redona amb persones properes a Joan Barceló, com ara el seu germà Damià, Jordi Casals, Mònica Boixader, Mercè Canela i Carles Duarte, que ens acostaran la vessant més personal i íntima del personatge.
 
Del 28 octubre a 26 novembre, es podrà veure al segon pis de la Facultat de Lletres (edifici del Rectorat) l'exposició: El llegat literari de Joan Barceló, una mostra estructurada en plafons que repassa, entre d'altres, els primers llibres publicats, el llegat d'autògrafs o les crítiques aparegudes en premsa de la seua obra.
 
Aquesta exposició es completa amb la virtual interactiva Joan Barceló a través del seu llegat que pretén d'acostar al gran públic la vida del creador però, sobretot, el fons d'autògrafs -manuscrits i mecanoscrits- que es conserven de la seua obra i a través dels quals es pot reconstruir el seu modus scribendi. Qui visiti la mostra podrà contemplar per primera vegada les imatges de tots els quadres que va pintar.
 
Precisament part de l'obra pictòrica de Barceló, la seua principal activitat creativa durant el primer lustre dels anys setanta, es podrà veure fins al 25 de novembre als Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida. Barceló va arribar a exposar en mostres individuals i col·lectives a Solsona, Montgat, Lleida, Manresa, Tortosa o Balaguer. L'exposició Joan Barceló, pintor, que el dia 28 d'octubre es podrà recórrer de la ma de Xavier Vilallonga, amic personal de Barceló i il·lustrador d’alguns dels seus llibres, exhibeix quinze de la seixantena de quadres del polifacètic artista que custodia la seua família.
 
A banda d'aquestes, el Claustre de les Heures de la Facultat de Lletres de la UdL acollirà també per les mateixes dates l'exposició Joan Barceló Cullerés. Pintor Poeta Narrador Dramaturg, dissenyada per l'Ajuntament de Menàrguens.
 
Poeta, narrador, dramaturg i pintor, Joan Barceló, compaginà la feina d'escriptor amb la de mestre de català, guionista de programes radiofònics o de periodista cultural. En menys d'una dècada deixarà escrites 3 novel·les i 4 reculls de contes per a adults; 7 novel·les, 22 contes i 3 peces teatrals per a nois i noies; i 5 poemaris, a més de diverses traduccions, guies didàctiques, biografies, etc., la majoria dels quals es publicaran pòstumament. Entre els premis que guanyà, el de poesia Ribas i Carreras per l'El vent, del vent, el Folch i Torres per Que comenci la festa! i el Vicent Andrés Estelles de poesia per Diables d'escuma, tots tres l'any 1979.
 
"Inscrit en la generació literària dels 70, Joan Barceló és una figura a treure de l'oblit no només pel seu talent sinó perquè fou un gran renovador de la narrativa i la poesia catalanes, una de les veus més singulars del moment que cal rellegir i resituar des de la vigència dels nostres dies", conclou Andratx Badia, filòleg per la UdL que està fent la tesi doctoral sobre Barceló.
 


MÉS INFORMACIÓ:

Activitats Joan Barceló UdL