Balaguer acollirà una planta pilot de la UdL de reaprofitament de fusta

IMBIOFUST forma part del projecte ‘El bosc, primer recurs de l’economia verda’

Descarregar pdf
Planta_Pilot_Balaguer
Avantprojecte de la planta. FOTO: CFTC
El Polígon Campllong de Balaguer acollirà una biorefineria a escala de planta pilot a partir de fusta de baix preu i els seus subproductes (serradures, escorces etc.) per a l’obtenció de bioplàstics. IMBIOFUST, liderat per la Universitat de Lleida (UdL), forma part del Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT ): El bosc, primer recurs de l’economia verda, al capdavant del qual hi ha la Diputació de Lleida i on participen la UdL i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
 
Així ho ha anunciat l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, que ha destacat que aquesta implantació és fruit del treball conjunt d’aquestes institucions amb la Paeria de Balaguer, en una clara aposta pel territori i el seu potencial en el camp de la bioeconomia.
 
La construcció de la planta pilot és una de les cinc operacions d’aquest projecte que es va iniciar al 2017. Cofinançat en un 50% per ajuts FEDER de la Unió Europea (UE) pel període 2014-2020, la Diputació aporta un 25% i la UdL i el CTFC un 25% més. El seu objectiu estratègic és impulsar el procés de transició cap al model de bioeconomia en el territori a partir del bosc com a recurs essencial, explica el professor de la UdL, Ramon Canela, d’acord amb la política forestal de Catalunya i de l’estratègia de la UE pel que fa a bioeconomia o economia circular.
 
Els estudis de camp per trobar la millor ubicació per aquest equipament, han tingut en compte la proximitat de masses forestal poc explotades, les infraestructures i xarxes de transport, l’activitat econòmica d’innovació i recerca, així com la petjada de carboni associada amb el transport.
 
IMBIOFUST, que preveu estar en funcionament a finals d’any, té un pressupost per al projecte executiu de construcció de 113.362,28€, un 60% del qual anirà a càrrec de la UdL, un 30% l’aporta el CTFC i un 10%  l'Ajuntament de Balaguer que a més aporta els terrenys on s'ubicarà. A més, la Universitat de Lleida hi posarà tots els equips, valorats en més de 250.000 euros.
 
L'avantprojecte arquitectònic de la planta ha anat a càrrec del CTFC. Un dels aspectes més destacats és que l'estructura, i alhora l'envoltant, de l'edificació està conformada per panells de fusta contralaminada de fusta de proximitat, en concret de pi negre. Els panells presenten bones prestacions estructurals, tèrmiques, acústiques i de resistència al foc, demostrant el potencial d’aquest tipus de productes tant a nivell constructiu com ecològic, ha explicat el representant del CTFC, Jordi Gené.
 
Els objectius d' IMBIOFUST són impulsar el creixement econòmic de l’àrea de Lleida, augmentar la creació de llocs de treball en zones rurals i ajudar a disminuir els efectes del canvi climàtic, ha afirmat el diputat provincial, Carles Gibert.