Suport de l'ETSEAFiV al sector primari

El centre reclama solucions per a un col·lectiu essencial i estratègic

Descarregar pdf
ETSEAFiV
Edifici principal d'Agrònoms / Foto: ETSEAFiV-UdL
L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la Universitat de Lleida (UdL) ha emès un comunicat de suport a les reivindicacions d'agricultors i ramaders, que avui i demà realitzen accions de protesta arreu de Catalunya. El centre universitari reclama a totes les administracions que apliquin mesures i solucions als problemes plantejats per un sector "que cal valorar com a essencial i estratègic".
 
Les mobilitzacions, que compten amb el suport d'Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives (FCAC), reclamen, entre altres coses, revisar el Pla Especial de Sequera, ajuts a la millora de la competitivitat i bonificacions en matèria d'energia.
 
La Facultat de Medicina de la UdL també s'ha adherit al comunicat de l'ETSEAFiV en defensa de pagesos i ramaders.
 
Comunicat de l'ETSEAFiV:
 
"L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la Universitat de Lleida manté una estreta col·laboració amb pagesos i ramaders, així com amb la resta d'agents vinculats al sector agroalimentari. Davant les actuals reivindicacions del sector, mostrem el nostre suport a les mateixes. La protesta del sector primari posa en primer pla la gran preocupació dels agricultors i ramaders per la pèrdua de rendibilitat econòmica de les explotacions en general. Els problemes són originats per diverses causes que s'han anat acumulant i són difícils de controlar a nivell de productor (baixos preus percebuts, creixents costos de producció, baixes produccions per sequera, normatives no facilitadores, pèrdues de mercats a causa de guerres i boicots,...).
 
Aquest moment de crisi ha de ser una oportunitat perquè s'apliquin per totes les administracions mesures i solucions als problemes plantejats en el sector, sector que cal valorar com a essencial i estratègic per a que la població pugui tenir aliments sans, segurs i de qualitat, a més d'obtenir altres beneficis a peu de territori (evitar despoblament rural, manteniment d'infraestructures rurals i paisatges, prevenció d'incendis forestals, ...).
 
Els productors ja fa diversos anys que estan esforçant-se en fer les coses bé! Aplicant unes tècniques de producció sostenible, invertint en la modernització i introducció de noves tecnologies per ser més eficients en l'ús de recursos (aigua, energia,...), ser respectuosos amb el medi ambient, aplicant bones pràctiques de seguretat alimentària, reducció d'antibiòtics i vetllant per la salut i benestar animal en un context global d'Una Sola Salut (One Health).
 
La tecnificació per optimitzar els sistemes agraris ha comptat des de sempre amb el suport de centres d'ensenyament universitari com l'ETSEAFiV-Universitat de Lleida, centre que seguirà compromès en generar recerca per obtenir noves solucions tècniques als problemes i en formar professionals capacitats per implementar-les al sector."