Aliances transfrontereres entre recerca i empresa per la innovació alimentària

La UdL acull la segona trobada del projecte europeu aCCeSS on participa Campus Iberus

Descarregar pdf
projecteeuropeuaCCeSS
La trobada ha començat a l'Auditori del Centre de Cultures. FOTO: UdL
Impulsar la col·laboració en transferència i innovació entre les pimes i les universitats és l'objectiu de la Jornada-Matchmaking en agroalimentació que avui té lloc a la Universitat de Lleida (UdL) i que aplega una setantena de participants, la major part investigadors i representants d'empreses del sector de Catalunya (20), Navarra (7), la Rioja (3), Aragó (17) i sud de França (4), així com com tècnics de transferència i representants institucionals.
 
Es tracta de la segona trobada d'aquest tipus -la primera fou a Toulouse sobre indústria aeroespacial-  programada en el marc del projecte aCCeSS “Una cooperació transfronterera per una especialització intel·ligent”, liderada per la Universitat Federal Toulouse Midi-Pyrénées, i on participen les universitats de Lleida, Saragossa, La Rioja, Pública de Navarra, Pau et des Pays de l'Adour, Perpinyà Via Domitia, així com el Consorci Campus Iberus.
 
Durant la jornada tindran lloc trobades bilaterals sobre gestió de recursos, salut vegetal i animal, producció ecològica, i aliments saludables i sostenibles entre representants d'un total de 25 empreses, clústers, associacions professionals i parcs científics de Catalunya, Aragó, Navarra i La Rioja, i una trentena d'investigadors de les universitats de Lleida, Barcelona, Saragossa, Pública de Navarra, La Rioja i Perpinyà. Dels contactes, hauran de sorgir-ne en un futur consorcis públics-privats que permetin captar recursos per engegar projectes de transferència en l'àmbit agroalimentari.
 
aCCeSS “Una cooperació transfronterera per una especialització intel·ligent” és un projecte europeu que forma part del programa Interreg POCTEFA (2014-2020). Iniciat al 2017 i amb una durada de 36 mesos, té un finançament d'1,2 milions d'euros, 800.000 dels quals provenen de fons FEDER. Aquest projecte per promoure la col·laboració i la innovació entre universitats i pimes se centra en sis àrees temàtiques: salut, ciutats intel·ligents, energies renovables, indústria aeroespacial, indústria manufacturera i agroalimentació.
 
En aquest sentit, ja s'han programat noves trobades bilaterals temàtiques entre investigadors i empreses. Al maig, la Universitat de Saragossa acollirà una jornada centrada en l'àmbit de la salut, mentre que al juny se'n farà una a Pamplona sobre ciutats intel·ligents. A la tardor Pau i La Rioja organitzen, respectivament, les dedicades a energia i a indústria manufacturera.