Un miler d'alumnes, al Mercat de la Tecnologia 2023
El certamen recupera la plena presencialitat en l'Any Oró
Descarregar pdfUn total de 1.150 alumnes de 14 centres educatius de Lleida, Mollerussa, Balaguer, Almacelles, Solsona i Mequinensa participen enguany al Mercat de la Tecnologia de la Universitat de Lleida (UdL), que dedica la seua 20a edició al centenari del naixement del científic lleidatà Joan Oró. L'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera acollirà aquest divendres, 5 de maig, la presentació d'una quarantena de projectes d'estudiantat d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius sobre robòtica, mecànica, informàtica o tecnologia recreativa.
Organitzat per l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) i l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL, en col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat, el certamen recupera la plena presencialitat després de quatre anys. El Mercat de la Tecnologia ofereix enguany 13 tallers, 9 dels quals tenen les places exhaurides. Entre l'oferta, títols com Hi ha vida a Mart? Joan Oró i el projecte Viking, La ciència dels viatges espacials, Llegir la ment: Tecnologia al servei de la neurociència, Com utilitzen els drons els Bombers, o L'ús de les noves tecnologies aplicades a la gastronomia.
També han previst dos conferències. L'astrofísic, químic quàntic i divulgador científic Joan Anton Català parlarà de com va aparèixer la vida a la Terra i si pot existir fora del nostre planeta. A partir dels descobriments de Joan Oró, intentarà desvetllar l'enigma de la vida. El professor de la Universitat Politècnica de Madrid Bartolomé Luque centrarà la seua xerrada en la Tecnologia marciana, analitzant quines implicacions tindria el descobriment de vida alienígena en la nostra manera de viure i entendre el món.
Els centres de la ciutat de Lleida que participen en aquesta edició del Mercat de la Tecnologia, entre tallers i presentacions de projectes, són: INS Torrevicens, INS Guindàvols, Col.legi Santa Anna, INS Maria Rúbies, INS La Mitjana, Col·legi Lestonnac, INS Joan Oró i INS Josep Lladonosa. S'afegeixen l' INS Terres de Ponent (Mollerussa), INS La Serra (Mollerussa), Escola Vedruna (Balaguer), INS Canigó (Almacelles), INS Francesc Ribalta (Solsona) i Colegio Santa Agatoclia (Mequinensa).
Entre els dissenys que exhibiran hi ha enginys molt variats. Des d'una ràdio AM que funciona sense piles a una cadira de rodes controlada amb el cap, un parc d'energies renovables, un braç robòtic, una cinta classificadora segons el color o un autòmat humanoide.