Un àcid gras incrementa la supervivència en ratolins mascles afectats d'ELA
Segons una recerca de la UdL i l'IRBLleida publicada a 'Neurotherapeutics'
Descarregar pdfInvestigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l'IRBLleida han descobert les propietats protectores d'un àcid gras de la família omega-3 per al tractament d'un ratolí que modela l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Es tracta de l'àcid decosahexaenoic (DHA), implicat en funcions claus del sistema nerviós. Els resultats de la recerca, publicats a la revista Neurotherapeutics, revelen que el DHA incrementa la supervivència i endarrereix la disfunció motora en ratolins mascles. Tot i que en humans l'ELA no es considera una malaltia lligada a gènere, és més freqüent al sexe masculí, amb una proporció de 2 a 1.
L'estudi, desenvolupat per l'investigador Pascual Torres, està liderat pels professors de la Facultat de Medicina de la UdL i membres del grup de recerca de Fisiopatologia Metabòlica de l'IRBLleida Victòria Ayala i Manel Portero. Utilitzant ratolins modificats genèticament, han provat un suplement d'aquest àcid gras en la dieta i han comprovat que augmenta la supervivència del ratolí mascle en un 7%; uns 10 dies de mitjana, que extrapolat a l'humà podria significar uns 10 mesos de temps de vida.
La dieta enriquida amb DHA també mitiga els marcadors d’estrès oxidatiu a la medul·la espinal, retarda la disfunció motora i evita la pèrdua de pes associada a la deterioració de les neurones motores. En el cas de les femelles, no hi ha un increment de la supervivència, tot i que sí que han observat canvis en els índexs antiinflamatoris.
"Sembla que aquest àcid gras protegeix de la inflamació en el cervell i la medul·la espinal, l'anomenada neuroinflamació, present en l'ELA. Addicionalment, també afectaria a la modificació oxidativa de l'ADN i a la capacitat de reparació de les cèl·lules del sistema nerviós", explica Portero. Un efecte demostrat en ratolins que, potencialment, es podria donar en altres espècies. "La comprovació a l'ésser humà haurà d'esperar a tenir més informació sobre com actua el DHA, ja que les composicions de les dietes i dels lípids en ratolins i humans són marcadament diferents", afegeix el professor de la UdL.
Text: Comunicació IRBLleida / Premsa UdL
MÉS INFORMACIÓ:
Article: Gender-Specific Beneficial Effects of Docosahexaenoic Acid Dietary Supplementation in G93A-SOD1 Amyotrophic Lateral Sclerosis Mice