28 de setembre de 2011

Descarregar pdf
 

Investigadors del departament de Producció Animal 'busquen' les diferències entre la ramaderia ecològica i la convencional
 
. L'estudi compararà la qualitat del greix de la carn i el benestar dels animals, entre altres 
audio
Investigadors del departament de Producció Animal 'busquen' les diferències entre la ramaderia ecològica i la convencional / Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGEEl vacum serà un del tipus de bestiar analitzat / FOTO: UdL
baixcorva
Quantificar amb paràmetres objectius possibles diferències de qualitat entre la producció ramadera convencional i l'ecològica, és l'objectiu del projecte Anàlisi de les qualitats diferencials del sistema de producció ramadera ecològica que grup de recerca Sistemes ramaders sostenibles i producció ramadera ecològica del departament de Producció Animal de la UdL iniciarà aquest mes d'octubre. L'estudi, coordinat per Daniel Villalba, se centrarà en dotze granges -sis per cada sistema productiu- de les tres espècies d'animals més representatives: els porcs, els pollastres i els vedells. En total, es farà un seguiment de 80 animals per espècie -20 per explotació-, recollint mostres de femtes, sang i carn.

El mostreig té com a objectiu analitzar tres components que influeixen en la qualitat del producte: la composició química i perfil d'àcids grassos de la carn, les condicions de benestar animal a les granges, i el nivell de paràsits i altres bacteris per determinar l'efecte que poden tenir en la salut dels animals i dels consumidors. L'anàlisi es farà dos vegades, una a l'octubre i una altra a l'abril, en dotze granges catalanes.
 
Quantificar amb paràmetres objectius la qualitat d'ambdós produccions és l'objectiu d'un nou projecte de recerca del grup Sistemes ramaders sostenibles
L'estudi, que durarà un any, està finançat amb 11.730 euros per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya. La qualitat de la producció ecològica, que s'analitzarà en aquest estudi, és un paràmetre que tenen en compte més d'un 60 per cent dels clients potencials d'aquest tipus de productes, tal com conclou l'informe del Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics elaborat al 2009 pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Estudis anteriors del grup de recerca de la UdL han demostrat que tot i que els vedells alimentats amb farratges són lleugerament més magres (menys engreixats) que els que s'alimenten amb pinso i palla, el perfil d'àcids grassos de la seua carn pot ser més beneficiós per a la salut.