17 de juliol de 2008
Descarregar pdfUn curs de la Universitat d'Estiu alerta sobre la necessitat de planificar els recursos hídrics
a llarg termini

![]() El Segre al seu pas per l'estació d'aforament d'Isòvol Foto: R.Batalla |
"Les dessaladores per sí soles no solucionaran els problemes de
manca d'aigua a Catalunya. Més enllà de les mesures puntuals que s'adopten per fer front a
problemes conjunturals, com la recent sequera, el que cal és una planificació a llarg termini, tant
pel que fa a la disponibilitat d'aigua com a la demanda". Així ho afirma Ramon J. Batalla,
coordinador del curs
Recursos hídrics i processos fluvials de la Universitat d'Estiu de la UdL que
s'està duent a terme aquesta setmana a la Seu d'Urgell.
Segons el professor de la UdL, aquesta planificació no s'ha fet de manera global i decidida, i les mesures que s'han pres no seran suficients per pal·liar els problemes de manca d'aigua que, d'altra banda, són cíclics i que per tant, ens tornaran a afectar d'aquí a uns anys.
Batalla explica que tot i que les dessaladores contribuiran a tenir més aigua, la solució passa per abordar els temes estructurals des d'un punt de vista tècnic i amb base científica, lluny de pressions socials i polítiques. A més, aquestes instal·lacions tenen un elevat consum energètic i encara no està clara la destinació dels residus que generen.
![]() |
D'altra banda, adverteix també que no es poden generar contínuament recursos hídrics, ja que en un territori Mediterrani l’aigua sempre és un recurs limitat i limitant. Afegeix que "la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea ens obliga a fer una gestió dels rius des d’una perspectiva global de conca que permeti conciliar la demanda d'aigua amb la conservació de les masses d’aigua, i especialment a millorar l'estat ecològic dels rius. Per tant, per poder generar més aigua per restaurar els ecosistemes fluvials, cal estalviar-la".
El curs que s'imparteix fins divendres a La Seu ofereix als estudiants eines i exemples pràctics de gestió d'agua i de rius i promou el debat entre estudiants, professionals i professorat sobre qüestions de distribució d'aigua al mon i al Mediterrani, estat d'ecosistemes fluvials i aplicacions de restauració en medis degradats, especialment a la conca del Segre i de l'Ebre.
MÉS
INFORMACIÓ
Web de la Universitat d'Estiu 2008