11 de novembre de 2013

Descarregar pdf
 

Les identitats volgudes i les imposades, en un congrés internacional
 
. Entre els ponents, l'escriptor Joan Francesc Mira i el filòleg Josep Maria Nadal

J.F. Mira / Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGEL'escriptor valencià, Joan Francesc Mira
Foto: UdL
baixcorva
La pertinença a una identitat pot ser volguda o imposada, però en qualsevol dels dos casos es tractarà d'identitats condicionades per un conjunt d'estímuls, ja siguin educatius, lingüístics, històrics o artístics, entre d'altres. Abordar les raons i les conseqüències d'aquestes és el que pretén el IV Congrés Internacional sobre Identitats, que tindrà lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida entre el 13 i el 15 de novembre.

Organitzat per l'Institut de Recerca en Identitats i Societat de la UdL, la trobada aplega un centenar d'especialistes d'arreu de l'Estat, Europa i Amèrica que des de la literatura, la història, la sociologia, l'antropologia, la lingüística, la política, la psicologia o la pedagogia, analitzaran com es construeixen les identitats i quins són els factors que al llarg de la història influeixen en la seua configuració, ja sigui individual i col·lectiva.

És per això que el Congrés s'estructura en sis blocs: currículum escolar i identitat nacional; literatura i identitat; representacions simbòliques de la realitat social; construcció de la identitat en l'aprenentatge d'idiomes i el seu ús; solidaritat i grups d'identitat en la història; i ortografia i codificacions lingüístiques. En aquest darrer bloc, per exemple, es reflexionarà, sobre com l'ortografia pot convertir-se en una arma ideològica, un mecanisme d'imposició o d'integració i fins i tot un dispositiu de control social, precisament quan se celebra el centenari de les convencions ortogràfiques introduïdes per l'Institut d'Estudis Catalans que actualment regulen el català.

Les ponències que obriran el Congrés, el proper dia 13, a les 9.30h a la Sala d'actes del Rectorat, seran les del medievalista argentí Luis Rojas Donat i de l'escriptor valencià, Creu Sant Jordi 1991, Joan Francesc Mira, que parlaran d'identitats a Amèrica llatina i a Europa, respectivament.

La trobada analitzarà com es construeixen les identitats i quins són els factors que al llarg de la història influeixen en la seua configuració, ja sigui individual i col·lectiva
Altres conferències a destacar, són la del politòleg i historiador romanès, Sergiu Miscou, sobre l'Europa de les nacions i l'impossible patriotisme europeu; La construcció de les identitats a l'Espanya del segle XX des de l'escola: identitats buscades i identitats no volgudes, a càrrec de la catedràtica de la Universitat d'Alcalà, Maria del Mar Pozo; els abusos de la institució escolar per part dels nacionalismes, tema del qual en parlarà el sociòleg, Mariano Fernández Enguita; o la conferència que pronunciarà el filòleg i exrector de la Universitat de Girona, Josep Maria Nadal, sobre llengua, normativa i identitat.

Una altra ponència a ressaltar, serà la que impartirà el professor de la Universitat de Lió, Philippe Merlo, el proper divendres 15: La identitat de Jesucrist. Aquest hispanista francès, participarà a més, durant tota la setmana, en el seminari "Visions literàries de la Guerra Civil", organitzat pel departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la UdL.

A més de les ponències, una cinquantena d'investigadors d'arreu de l'Estat, Israel, Bolívia, Brasil, Alemanya i la República Txeca, entre altres, presentaran les seues recerques sobre les diferents temàtiques que tracta Congrés, com ara: El facebook de l’estudiant de secundària: la lupa en la construcció de la identitat lletrada i acadèmica, a càrrec de Cristina Aliaga, de la Universitat de Sheffield.