10 de juny de 2009

Descarregar pdf
 
versió en català

Un estudi de la UdL, liderat pel professor de Geografia Ignasi Aldomà, revela que cada cop més gent opta per viure en pobles petits

Presentació de l'Atles de la nova ruralitat. UdL
[+] AMPLIAR IMATGEPresentació de l'Atles de la nova ruralitat
L'atles de la nova ruralitat, que es presenta aquest dijous al Saló Víctor Siurana del Rectorat, destaca una revalorització de la forma de vida rural que ha aconseguit invertir el procés de despoblació predominant durant dècades. Els pobles petits han registrat una recuperació demogràfica i social. L'afluència d'immigrants, la millora de les infraestructures i la conversió de les capitals de comarca en nuclis amb rang de ciutat són alguns dels factors. Si l'any 2001 els municipis catalans amb menys de 5.000 habitants sumaven 784.000 veïns, al 2008 aquesta xifra ha pujat fins els 799.000.

L'estudi, impulsat per la Fundació del Món Rural i realitzat per la Universitat de Lleida, també recull un canvi en les activitats econòmiques. Si abans la majoria d'habitants als pobles eren pagesos, ara s'ha produït un avanç del sector serveis. Pel que fa a la qualitat de vida, els enquestats valoren l'entorn rural per sobre del de la ciutat de Barcelona.