La UdL inicia els seus primers cinc doctorats industrials
Amb empreses dels àmbits de la salut, les finances, la tecnologia i la gestió forestal
Descarregar pdfLa Universitat de Lleida (UdL) ha iniciat cinc projectes de doctorat industrial durant el 2014, gràcies a la col·laboració de diferents firmes dels àmbits de la salut, les finances, el vot electrònic i la gestió forestal. Amb cofinançament de la Generalitat, les empreses poden contractar, per un període de tres anys, un titulat o una titulada per desenvolupar recerques sobre la seua activitat. La directora de l'Escola de Doctorat de la UdL, Olga Martín Belloso, es mostra satisfeta amb aquestes col·laboracions i espera que moltes més empreses participin en la nova convocatòria del Pla de doctorats industrials 2015, "ja que és una molt bona oportunitat per a les firmes que aposten per la innovació".
Cada recerca emmarcada en aquest Pla es tradueix en una tesi doctoral, amb menció de doctorat industrial. L'spin-off de la UdL Dietary Molecular Diagnostics S.L. promou un projecte per generar un prototip de diagnosi precoç de demència associada a la malaltia d'Alzheimer a través de l'anàlisi del perfil de lípids circulants, tutoritzat pel professor de la Facultat de Medicina Manuel Portero. Dins del mateix àmbit, l'spin-off del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), Innovex Therapeutics SL, n'acull un sobre l'avaluació dels exosomes derivats de reticulòcits i la seua aplicabilitat en les malalties d'interès veterinari, tutoritzat pel professor de l'ETSEA Lorenzo Fraile.
L'empresa financera Sallen Management acollirà un doctorand per investigar el disseny i la creació d'algoritmes per a la identificació de bitllets d'alta velocitat, en una tesi dirigida pel professor de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL Francisco Claria. I Scytl Secure Electronic Voting S.A., firma que va gestionar la plataforma dels resultats de les eleccions al Parlament Europeu 2014, un projecte centrat en les proves de coneixement nul per sistemes de votació electrònica, tutoritzat per la professora de l'EPS Magda Valls.
Tots aquests projectes de doctorat industrial s'afegeixen al de l'empresa de Solsona Forest Bioengineering Solutions S.A. per analitzar l'efecte de la gestió forestal i de les variables edafoclimàtiques en les comunitats fúngiques de sòls forestals i en la producció de bolets comestibles. La tesi la dirigeix el professor del departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal de l'ETSEA, José Antonio Bonet.