Comunicat sobre la guerra a Ucraïna del Consell de Direcció

"Les darreres hores hem conegut que Rússia, amb l'ajut de Bielorússia, ha emprès un atac militar a gran escala contra Ucraïna. Condemnem fermament el recurs a l'agressió militar com a instrument per dirimir disputes territorials, que és contrari al Dret internacional i als drets humans, i manifestem la necessitat d'abordar i resoldre els problemes polítics des de la política i des de la democràcia i el respecte als pobles i les minories.

Ens solidaritzem amb el poble d'Ucraïna i, en particular, amb les persones i universitats d'aquests països amb qui la UdL es relaciona, sigui institucionalment o a través de contactes personals, i ens posem a disposició dels i les estudiants d'aquelles procedències que estan ara mateix a la nostra universitat, i que ho requereixin, en allò en què puguem ajudar-los en el pla acadèmic i també en el personal.

Cridem tota la comunitat universitària a manifestar el rebuig a la guerra".

Dijous 24 de febrer de 2022

Equip de seguiment

Antoni Granollers i Saltiveri
Vicerector d'Internacionalització

Montserrat Rué Monné
Vicerectora d'Estudiants i Ocupabilitat

Núria Camps Mirabet
Coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació

Estanislau Fons i Solé
Coordinador de Comunicació, Difusió i Premsa

Romi Pena Subirà
Sotsdirectora de l'ETSEA

Josep M. Martí Ribelles
Unitat de Relacions internacionals

Paula Obregón Solano
Unitat de Relacions Internacionals

Àngels Sendra i Ferrer
Unitat de Desenvolupament i Cooperació

La Universitat de Lleida fa un seguiment constant de l'evolució de la crisi a Ucraïna, amb l'objectiu de treballar de manera transversal per tal de donar suport a l'estudiantat ucraïnès de la nostra comunitat, així com de l'estudiantat rus que pogués requerir d'orientació. Altres finalitats de l'equip de seguiment són:

Recollir, facilitar i publicitar les iniciatives solidàries que puguin sorgir en el si de la UdL i en els òrgans de la ciutat en què participen; analitzar la informació que ens arriba del Consell Interuniversitari de Catalunya i de la CRUE en relació a l'acollida; i traslladar tot allò que pugui ser d'interès per a la comunitat UdL.

S'ha habilitat l'adreça de correu cooperacio@udl.cat perquè la comunitat universitària pugui fer-hi arribar les seues propostes, iniciatives, inquietuds o preocupacions.

Notícies i Actualitat

Beques Santander Idiomes (castellà per a població ucraïnesa)

El programa s'adreça a majors de 18 anys de nacionalitat ucraïnesa acollida i/o refugiada a l'Estat espanyol que vulguin fer un programa formatiu a través de la UNED per a l'obtenció del nivell A1 de castellà. La primera convocatòria de 250 beques -de les tres previstes, i un total de 1.000 places- estarà oberta fins al 03/05.

Conferència: Im/mobility in Ukraine in the context of geopolitical conflicts, i projecció del documental: Lenin was not needed anymore

28 d'abril de 2022 El proper 3 de maig, a càrrec d'Ágnes Erőss (professora de l'Institut de Geografia d’Hongria). La jornada pretén oferir una visió general sobre els contextos globals, nacionals i familiars en què es va crear i es realitzà la im/mobilitat a la Ucraïna occidental.

El periodisme en temps de guerra, fil del simposi sobre Llibertat de Premsa

26 d'abril de 2022 La cobertura de la guerra a Ucraïna per part de periodistes catalans i l'experiència de professionals que, o viuen a l'exili, o es troben en situació de risc als seus països, seran els dos temes centrals del simposi que s'abordaran en dos taules redones.

Conferència: Guerra y Derechos Fundamentales

25 d'abril de 2022 /  L'Auditori del Centre de Cultures acollirà la conferència d'Olga Tylchyk (professora de Dret Administratiu de la Universitat del Servei Fiscal Estatal d'Ucraïna)

L'ampliació de l'OTAN cap a l'Est, una de les causes de la guerra, segons Eugeni Bregolat

23 de març de 2022 L'exambaixador d'Espanya a Rússia i Honoris Causa de la UdL ha qualificat d'inadmissible la invasió d'Ucraïna, i aposta per la finlandització d'aquest país, la neutralitat amb sobirania limitada com a possible via de solució

Taula rodona: La invasió russa d’Ucraïna: L'inici d'un nou ordre mundial?

23 de març de 2022 Amb Eugeni Bregolat (exambaixador d’Espanya a Xina i Rússia), Antonio Blanc (catedràtic de Dret Internacional Públic a la UdL) i Cesáreo Rodríguez- Aguilera (catedràtic de Ciència Política a la UB).

La comunitat universitària, contra la guerra a Ucraïna

24 de febrer de 2022 / Unes 175 persones, membres de la comunitat universitària, s'han concentrat avui als campus de la UdL a Lleida i a Igualada, en rebuig a la guerra a Ucraïna, convocades per l'equip de direcció de la institució.

Les universitats catalanes i de l'Estat, per la pau

25 de febrer de 2022 / Comunicats de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), de la Xarxa Vives d'Universitats i de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), en solidaritat amb Ucraïna i per la pau.