Les universitats catalanes i de l'Estat, per la pau

Comunicats de l'ACUP, la Xarxa Vives i la Crue en solidaritat amb Ucraïna

Descarregar pdf
Latvijas armija CC BY-NC-ND 2.0
FOTO: Latvijas armija (CC BY-NC-ND 2.0.jpg)
Comunicat de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques sobre la situació a Ucraïna
 
"Al llarg de les darreres hores hem conegut que Rússia, amb l'ajut de Bielorússia, ha iniciat un atac militar a gran escala contra Ucraïna. Condemnem fermament el recurs a l'agressió militar com a instrument per dirimir disputes territorials, que és contrari al Dret internacional i als drets humans, i manifestem la necessitat d'abordar i resoldre els problemes polítics des dels principis democràtics, el diàleg i el respecte als pobles i les minories.
 
Ens solidaritzem amb el poble d'Ucraïna, tot reclamant de nou que la via diplomàtica i del diàleg és la que ha de prevaldre en tot moment en les relacions internacionals i la convivència entre pobles".
 

Comunicat de la Xarxa Vives d'Universitats sobre la Guerra a Ucraïna

"Davant de l’agressió militar contra Ucraïna per part de Rússia i els seus aliats, la Xarxa Vives d'Universitats ratifica el compromís de les universitats a favor de la pau i el rebuig a la guerra. Condemnem, una vegada més, qualsevol expressió de violència i ens refermem en la defensa dels valors del diàleg en democràcia com a única via per a trobar solucions als conflictes polítics, territorials i socials.
 
Ens adherim al posicionament de l’Associació Europea d’Universitats per expressar la nostra solidaritat amb les 26 institucions d’ensenyament superior i recerca d’Ucraïna, i oferim tot el suport que estigui al nostre abast davant d’aquesta situació.
 
La Xarxa Vives d’Universitats està totalment compromesa amb la pau i la cooperació, i espera la reflexió, la moderació i un ràpid final a aquest conflicte bèl·lic. Confia en la mediació de l’Organització de les Nacions Unides perquè aviat es restableixi la pau a Ucraïna sobre els fonaments dels valors democràtics.
 
 
Comunicat de condemna de la invasió d'Ucraïna per part de l'Estat rus de la Crue
 
"Crue Universitats Espanyoles vol traslladar tot el seu suport i solidaritat a les institucions acadèmiques d'Ucraïna, les seves comunitats universitàries i a la població d'aquest país en aquests difícils moments.

Res és més contrari a l'esperit de la Universitat que la violència. Condemnem fermament l'agressió iniciada per l'Estat rus i demanem que la diplomàcia torni a ocupar el lloc que li correspon com a via de resolució d'un conflicte que, de no aturar-se immediatament, pot desatendre unes conseqüències inimaginables.

Les universitats espanyoles col·laboraran i cooperaran, a través de les seves xarxes acadèmiques i de relacions institucionals, en tot el que sigui possible per reconduir una situació que mai s'hauria d'haver produït".
 
Declaració del Grup Compostel·la d'Universitats per condemnar les accions militars russes a Ucraïna
 
"El Grup Compostel·la d'Universitats, en representació de la comunitat acadèmica, condemna l'agressió maliciosa sense precedents de la Federació Russa contra la integritat territorial d' un altre país independent, que constitueix una greu violació del dret internacional. Volem expressar la nostra solidaritat amb el poble ucraïnès i especialment amb els nostres col·legues universitaris, amics, famílies i els seus estudiants, ja que compartim l'amargura de totes les nacions pacífiques per una inacceptable falta de respecte i un bàrbar atac contra els valors més fonamentals del món civilitzat. Una cadena d'esdeveniments, completament inimaginable fa tan sols uns dies i tan allunyada del que hauríem pogut imaginar que encara seria possible al segle XXI, fa que nosaltres, la comunitat acadèmica internacional, ens mantinguem alerta, però units per alçar contínuament la nostra veu a favor del respecte mutu, la dignitat humana, les solucions pacífiques i la futura cooperació amb els qui la mereixen: aquells que respecten l'ordre jurídic internacional universalment establert i les pràctiques, nascudes de les tragèdies de la Segona Guerra Mundial, que fins fa molt poc hauríem pensat que mai podrien repetir-se en un món modern".