Projecció de la versió restaurada de: Furia española (1974, Francesc Betriu)
En el marc de la mostra documental del fons especial Francesc Betriu
- Lloc:
- Sala d'Actes (Rectorat)
- Inici:
- |
Projecció de la versió restaurada de Furia española (1974, Francesc Betriu). Presentació a càrrec de Sandro Machetti (Història de l’Art, UdL), Nieves López Menchero (en representació del llegat Francesc Betriu) i Ferran Alberich (restaurador, Filmoteca de Catalunya). En el marc de la mostra documental del fons especial Francesc Betriu.
Francesc Betriu (1940−2020) va començar el rodatge de Furia española, el seu segon llargmetratge, a les acaballes de l’estiu de 1974, fa gairebé cinquanta anys. Aquesta comèdia satírica, protagonitzada per Cassen i Mònica Randall, va patir la brutal persecució de la censura franquista, que es traduí en la seva prohibició inicial i en una vintena de talls que, al capdavall, permeteren l’estrena després d’intenses reivindicacions.
La Filmoteca de Catalunya, dins el seu projecte Història permanent del cinema català, ha restaurat i digitalitzat una nova versió del seu muntatge inicial, estrenada en el proppassat festival de Sant Sebastià. El primer títol del guió fou Una pasión azulgrana, doncs el món del futbol inspirà el director per bastir una visió descarnada i esperpèntica de les misèries d’un sistema polític i social en fase de descomposició. Rodada en bona part al Raval de Barcelona, aleshores «barri xino» preolímpic, el retrat tragicòmic del lumpenproletariat esdevingué una demolidora caricatura del mascle ibèric i de la dictadura. Vista avui, la pel·lícula es revela com un àcid apunt polític sobre el col·lapse del tardofranquisme i les debilitats de la transició.
En el marc de les tasques de difusió del fons Betriu, dipositat a la Universitat de Lleida, aquesta jornada permet recuperar, en projecció única, el film restaurat amb els talls de censura incorporats, acompanyat de l’exposició temporal Furia española: mostra documental del fons especial Francesc Betriu, amb materials vinculats a les vicissituds del seu rodatge, censura i estrena.