Descarregar pdf

Filmoteca Cine-Ull / Abril-Juny 2007

VISIONS DE LA REALITAT

Filmoteca UdL Visions de la realitat és un recorregut històric, gairebé invers tot i que no exhaustiu, per les formes d’allò que anomenem cinema documental i que viu moments d’esplendor, malgrat la seva vigència intemporal. Ens hem centrat en treballs que destaquen per la seva peculiar elaboració estètica i/o bé per la importància del posicionament del cineasta. Discurs i mirada difuminen el concepte tradicional de documental, suposat mirall de situacions reals —què és la realitat?—, i li atorga noves definicions com ara documental de creació, no ficció, docudrama, film assaig, fals documental, film poema… que fan, tal vegada, que cada proposta esdevingui única. Per aquesta raó la selecció és tan heterogènia com la voluntat de mostrar aquesta diversitat polièdrica. Podrem veure el darrer llargmetratge de Víctor Erice, El sol del membrillo , que excedeix els límits de la prosa documental per acomodar-se en el calaix de sastre del cinema de “no ficció”. Recuperarem autors d’è xits que han revifat el gust pel gènere: Agnès Varda amb Les glaneurs et la glaneuse i el creador de la coneguda Être et avoir , Nicolas Philibert, amb Le pays des sourds .

Descobrirem l’obra d’Alan Berliner, qui a Nobody’s bussines ens fa partícips d’allò que mai es mostra, la negociació amb els protagonistes de l’obra. Amb Niebla en las palmeras ens endinsarem en l’apassionant món del fake o fals documental. La jetée, de Chris Marker, ens permetrà copsar els efectes anticipadors de la ciència-ficció en mans d’un dels mestres de l’heterodòxia formal. L’obra de Jean Rouch estarà representada per Chronique d’un été, una de les grans fites del cinéma direct. I en la sessió dedicada a les visions poètiques veurem Regen, de Joris Ivens, exemple d’un subgènere d’èxit als anys vint, les “simfonies de ciutats”, en la mateixa línia experimental que A propos de Nice, de Jean Vigo, un dels primers assaigs cinematogràfics; també gaudirem del Buñuel que exhibeix a Las Hurdes la crueltat de la mirada surrealista o de la tècnica i la poesia d’un dels grans desconeguts del nostre cinema: Val del Omar. El documental ortodox estarà també present en les sessions de El Fons de la Filmoteca, que ens oferiran un recorregut de vora setanta anys pel documental català: resultant, a voltes, del nostre esguard sobre nosaltres mateixos.


.

Dilluns, 16/04, 22h

El sol del membrillo
Victor Erice, Espanya, 1992, 35 mm, C, 133 min, VO

La pel·lícula copsa les experiències i les sensacions del pintor Antonio López en el seu intent de pintar un codonyer, durant l’època de maduració dels fruits, que te plantat al pati de casa seva. Amb aquest argument Victor Erice realitzà una de les pel·lícules més captivadores del cinema espanyol.



Dilluns, 23/04, 22h

Les glaneurs et la glaneuse / Los espigadores y la espigadora
Agnés Varda, França, 2000, 35 mm, 78 min, C, VOSE
Les glaneurs et la glaneuse... deux ans après / Dos años después
Agnès Varda, França, 2002, DVD, 64 min, C, VOSE

Agnès Varda, en el seu viatge per França, descobreix un tipus de gent que remena entre les escombraries, bé per necessitat, atzar o obligació.


Dilluns, 30/04, 22h

Le pays des sourds / En el país de los sordos
Nicolas Philibert, França, 1992, 35 mm, 99 min, C, VOSE

L’autor d’ Être et avoir (2002) ens apropa als silencis, la gestualitat i als problemes d’un grup de persones que afronten la seva condició de sords amb tota normalitat, sense cap mena de por a la diferència.


Dilluns, 07/05, 22h

Nobody’s business
Alan Berliner, USA, 1996, DVD, 60 min, C, VOSE

El director pren el seu progenitor com a protagonista d'un assaig sobre la història i la memòria familiar i ens mostra els conflictes i afectes que uneixen pare i fill.

La Jetée

Chris Marker, França, 1962, 35mm, 28 min, B/N, VOSE

Curtmetratge de ciència-ficció, realitzat amb fotografies, per un dels més grans creadors del cinema contemporani. La ficció esgrimida com a anàlisi anticipatori de la realitat futura.



Dilluns 14/05, 22h


Niebla en las palmeras
Lola Salvador i Carlos Molinero, Espanya, 2006, 35mm, 87 min, C i B/N, VO

La utilitat i els valors de la imatge, la manipulació de la memòria i la història, són alguns dels temes que tracta aquest film fascinant i inclassificable, elaborat amb entrevistes i imatges d'arxiu.



Dilluns 21/05, 22h


Chronique d’un été
Jean Rouch, França, 1960, DVD, 90 min, B/N, VOSE

Aquest film suposa un esforç de reflexió sobre el lloc que ocupava cada individu dins del film i de la societat francesa de l’any 1960. La pel·lícula suposà una de les grans fites del cinéma direct, realitzada per un dels autors més influents dels segle XX.



Dilluns, 28/05, 22h


El Fons de la Filmoteca:
Documentals sonors del patrimoni cinematogràfic català

Catalunya, 1934-1977, DVD, 77 min, VO 

Documentals que il·lustren l'esperit de lluita i la recuperació de la societat catalana des de la Barcelona republicana i de postguerra fins la gestació de l'Estatut de Catalunya, tot passant per una filmació censurada de Raimon o per una mirada nostàlgica al Paral·lel. Presentació i debat a càrrec de Josep Maria López & Llaví
Entrada lliure


Dilluns 04/06, 22h

Regen/ Lluvia
Joris Ivens, Holanda, 1929, 16 mm, 12 min, B/N, SD
À propos de Nice / A propósito de Niza
Jean Vigo, França, 1930, 16 mm, 23 min, B/N, SD
Las Hurdes, tierra sin pan
Luis Buñuel, Espanya, 1932, 35mm, 27 min, B/N, VO
Fuego en Castilla
José Val del Omar, Espanya, 1958-60, 35 mm, 17 min, B/N, VO

Selecció de pel·lícules que aporten unes perspectives de lirisme, sarcasme crueltat i experimentació que les fan úniques. Els títols escollits son un exemple dels riscos que van córrer els creadors de l'incipient documental. Així Joris Ivens (Regen, 1929) ens proposa un viatge per Amsterdam sense altre fil conductor que la pluja, Jean Vigo (À propos de Nice, 1930) ens ofereix una visió irònica de la Niça de començament del segle XX, Luis Buñuel (Las hurdes, tierra sin pan, 1932 ) ens porta la seva mirada surrealista i cruel sobre una de les contrades més endarrerides d'Espanya i finalment José Val del Omar ens aproparà al seu món poeticovanguardista (Fuego en Castilla, 1958-60)


Dilluns 11/06, 22h

El Fons de la Filmoteca:
Documentals muts del patrimoni cinematogràfic català

Catalunya, 1910-1930, DVD, 80 min, B/N, SD

Set documentals muts agrupats en quatre temàtiques: la propaganda industrial (la fabricació de pasta alimentícia, conserves i ciment), el noticiari (Exposició Internacional de Barcelona,1929), les actualitats (proclamació de la Segona República) i l'aproximació antropològica (colònies infantils de Calafell i la vida a Miravet). Presentació i debat a càrrec de Josep Maria López & Llaví
Entrada lliure

.

VO. Versió original. VC. Versió catalana. VE. Versió castellana. VOSC. Versió original amb subtítols en català. VOSE. Versió original amb subtítols en castellà. VOS. Versió original amb subtítols en un altre idioma. VOTS. Versió original amb traducció simultània. SD. Sense diàleg. B/N. Blanc i negre. C. Color.

Filmoteca/Cine-ull es reserva el dret de modificar aquest programa per raons de força major.

Venda d'entrades les 24 hores a les oficines amb ServiCaixa i una hora abans de cada projecció al mateix Centre Social i Cultural. Preus: 3 euros per sessió. Carnet jove o d'estudiant de la UdL, aturats i jubilats: 2 euros per sessió. La sessió de dilluns 11 de desembre serà d'entrada lliure, amb les places limitades a l'aforament de la sala.


Totes les sessions tindran lloc a les  22.00 hores.
Centre Social i Cultural Lleida de l'Obra Social "la Caixa" (Blondel 3, Tel. 973 27 07 88)

Més informació


print enrera pujar

   Darrera modificació: