Filmoteca Cine-Ull / Gener-Abril 2007
Tot recordant... Miquel Porter i Moix
Ozu, Tokio, Wenders
La programació d’aquest primer trimestre constarà de tres cicles en què trobarem una gran diversitat d’autors que pertanyen a èpoques i cultures diferents i amb inquietuds estètiques allunyades.
Per començar, repassarem àmpliament l’obra d’un dels tàndems cinematogràfics més importants del cinema actual: els germans Dardenne, representants del posicionament més radical del cinema social europeu. La seva obra es distingeix per la marginalitat dels espais on es desenvolupen els seus films, pel protagonisme que adquireixen els adolescents i els infants, per l’ estètica verista forjada a la seva etapa com a documentalistes i per l’influencia del cinema de Robert Bresson. Han guanyat dos cops la Palma d’or del festival de Cannes, i cadascuna de les seves obres ha obtingut el reconeixement de la crítica i del públic.
Tot seguit, recordarem a Miquel Porter i Moix, mort el 18 de novembre de 2004, que fou una figura fonamental en la recuperació de les llibertats socials i nacionals de Catalunya, a més d’un referent en la cultura del país. Va ser fundador dels 16 jutges, primer Catedràtic d’h istòria del cinema a Espanya, Creu de Sant Jordi, diputat del Parlament de Catalunya i Rector de la Universitat Catalana d’estiu a Prada. Aquest cicle està format per una selecció de films que reflecteixen els gustos cinematogràfics de Miquel Porter. Començarem amb una sessió dedicada al cinema primitiu català amb obres pertanyents al fons de la Filmoteca. A continuació revisarem la faceta com actor del nostre homenatjat amb la projecció de La ciutat cremada. Seguidament podrem veure una mostra de les avantguardes cinematogràfiques de començament del segle XX i per concloure un clàssic del cinema mut nord-americà, La quimera del oro de Chaplin.
Per acabar, gaudirem de dues obres emblemàtiques de Yasuhiro Ozu, un dels directors més reconeguts de tota la història del cinema. Creador d’un estil propi, caracteritzat per l’austeritat formal i la perfecció detallista, va tractar en les seves pel·lícules, principalment, la destrucció de la família tradicional japonesa en favor dels models de vida importats d’occidents. Com a cloenda d’ aquest cicle veurem el documental Tokio Ga dirigit per Wim Wenders (Paris Texas i Cielo sobre Berlín), on gaudirem dels testimonis d’alguns col·laboradors d’Ozu, que ens mostraran la seva forma de treballar.
ELS GERMANS DARDENNE
Dilluns 15 de gener, 22h
La promesse (La promesa)
Luc i Jean-Pierre Dardenne, Bèlgica-França, 1986, 35 mm, color, 93 min, VOSE
Producció: Les Films du Fleuve, Touza Productions Samsa Films. Guió: Luc i Jean-Pierre Dardenne. Fotografia: Alain Marcoen. Muntatge: Marie-Hélène Dozo. Música: Jean-Marie Billy i Denis M’Punga
Intèrprets: Jérémie Renier (Igor), Olivier Gourmet (Roger), Assita Ouedraogo (Assita), Rasmané Ouedraogo (Hamidou), Hacheni Haddad (Nabil), Florian Delain (Riri), Sophia Laboutte (Maria)
La pel·lícula ens mostra tots els entrebancs que han de patir els immigrants per accedir a una feina que no els garanteix poder tenir d’una vida digna.
Dilluns 22 de gener, 22h
Rosetta
Luc i Jean-Pierre Dardenne, Bèlgica, 1999, 35 mm, color, 90 min, VOSE
Producció: Luc i Jean-Pierre Dardenne i Michele i Laurent Petin. Guió: Luc i Jean-Pierre Dardenne. Fotografia: Alain Marcoen. Muntatge: Marie-Hélène Dozo
Intèrprets: Émile Dequenne (Rosetta), Fabricio Rongione (Riquet), Anne Yermaux (la mare), Olivier Gourmet (el cap)
Una jove ha de comportar-se com un animal i lluitar amb totes les seves forces, deixant de banda qualsevol mena de prejudici moral, per poder tirar endavant amb la seva vida.
Dilluns 29 de gener, 22h
Le fils (El hijo)
Luc i Jean-Pierre Dardenne, Bèlgica, 2002, 35 mm, color, 108 min, VOSE
Producció: Luc i Jean-Pierre Dardenne i Deis Freyd. Guió: Luc i Jean-Pierre Dardenne. Fotografia: Alain Marcoen. Muntatge: Marie-Hèlene Dozo
Intèrprets: Olivier Gourmet (Olivier), Morgan Marinne (Francis), Isabella Soupart (Magali), Rémy Renaud (Philippo), Nassim Hossaïni (Omar), Kevin Leroy (Raoul), Félicien Pitsaer (Steve), Fabian Marnette (Rino)
Un home, que ha patit la pèrdua d’un fill, tindrà l’oportunitat de superar el seu sofriment a través de la figura d’un jove aprenent que amaga un secret.
TOT RECORDANT... MIQUEL POTER I MOIX
Dilluns 05 de febrer, 22h
Miquel Porter i Moix
Martí Rom, Espanya, 2000, color, DVD, Català.
Documental que fa un repàs per les múltiples facetes de Miquel Porter i que ens permetrà apropar-nos a aquesta figura fonamental de la cultura catalana de finals del segle XX.
El fons de la filmoteca: ficció muda del patrimoni cinematogràfic català
81 min, B/N, DVD, silent.
L’i tinerari que realitzem en aquest programa de films muts de ficció ens porta des de la reconstrucció del 1952, feta pel seu autor, de Riña en un café (1897), fins al Pollo de Tejada (1915). Tot un passeig pel melodrama i la comèdia, acompanyats pels noms dels pioners del nostre cinema, Fructuós Gelabert, Ricardo Baños, Segundo de Chomón, José Togores...
Presentació a càrrec de Martí Porter (fill de Miquel Porter) i Palmira Gonzalez.
Entrada lliure
Dilluns 12 de febrer, 22h
La ciutat cremada
Antoni Ribas, Espanya, 1976, 160 min, color, 35 mm, Versió Original Subtitulada en Francès.
Producció: Leo-Teide. Guió: Miquel Sanz i Antoni Ribas. Fotografia: Teo Escamilla. Muntatge: Ramón Quadreny. Música: Manuel Valls
IntÈrprets: Pau Garsaball, Ángela Molina, Xabier Elorriaga, Jordi Solé Tura, Joan Manel Serrat, Adolfo Marsillach, José Luis López Vázquez, Miquel Porter
El film reflecteix els esdeveniments produïts a Barcelona entre 1899, amb l’arribada de les tropes colonials derrotades a Cuba, i 1909, l’any de la Setmana Tràgica.
Presentació a càrrec del director de la pel·lícula Antoni Ribas.
Dilluns 19 de febrer, 22h
Sessió d’Avantguarda
65 min, 16 mm, B/N, silent.
Sessió dedicada a les avantguardes del començament de segle XX amb un seguit de directors representatius de les tendències del moment com ara Viking Eggeling, Fernand Leger, Walter Ruttman i Rene Clair, entre d’altres.
Dilluns 26 de febrer, 22h
The Gold Rush / La quimera del oro
Charles Chaplin, EUA, 1925, 35 mm, b/n, 96 min, muda amb rètols en espanyol
Producció: United Artist. Productor: Charles Chaplin. Guió: Charles Chaplin. Música: Max Terr. Fotografia: Roland Totheron. Muntatge: Jackk Wilson
Intèrprets: Charles Chaplin (el vagabund), Mark Swain (Big Jim McKay), Tom Murray (Black Larsen), Georogria Hale (Georgia), Henry Bergman (Hank Curtis)
Charlot viatja fins al Klondike atret per la febre de l’or. En el trajecte a la recerca de fortuna es trobarà amb un assassí fugitiu, amb un gegant forçut i amb una noia de qui s’enamorarà perdudament. Amb aquests ingredients, Chaplin aconsegueix una comèdia inoblidable que té com a rerefons l’avarícia i els somnis.
EXPOSICIÓ: Miquel
Porter i Moix: un home polifacètic
Del 5 al 26 de febrer de 2007
CAMPUS DE CAPPONT
Inauguració dilluns 5 de febrer
OZU, TOKIO, WENDERS
Dillus 05 de març, 22h
Tokio Monogatari (Cuentos de Tokio)
Yasuhiro Ozu, Japó, 1953, 35 mm, b/n, 135 min, VOSE
Producció: Shochiku / Ofuna. Guió: Kogo Noda i Yasuhiro Ozu. Fotografia: Yuharu Atsuta. Muntatge: Yoshiyasu Hamamura
Intèrprets: Chishu Ryu (Shuikicki Hirayama), Chieko Hisgashiyama (Tomi), Setsuko Hara (Noriko), Haruko Sugimura (Shinge Kaneko), Nobuo Nakamura (Kaneko), So Yamamura (Koichi), Kuniko Miyake (Ayako)
Ozu fa una radiografia dels canvis que ha patit la família tradicional japonesa a través dels ulls d’uns ancians que van a visitar els seus fills..
Dilluns 12 de març, 22h
Ohayo (Buenos días)
Yasuhiro Ozu, , Japó, 1959, 35 mm, color, 94 min, VOSE
Producció: Shochiku / Ofuna. Guió: Kogo Noda i Yasuhiro Ozu. Fotografia: Yuharu Atsuta. Muntatge: Yoshiyasu Hamamura
Intèrprets: Keiji Sata (Heichiro Fukui), Yoshiko Kuga (Setsuo Arita), Chisu Ryu (Keitaro Hayashi), Kuniko Miyake (Tamiko), Haruko Sugimura (Kikure Haraguchi), Koji Shigaraki (Mimoru), Masahiko Shimazu (Isamu), Hajime Shirata (Kozo)
Nova reflexió del director sobre l’evolució social del seu país, amb la inserció del televisor com a motor del canvi.
Dilluns 19 de març, 22h
Chichi ariki (Había un padre)
Yasuhiro Ozu, Japó, 1942, DVD, 94 min, B/N, VOSE
Guió: Tadao Ikeda, Yasuhiro Ozu i Takao Yanai. Música: Kyoichi Saiki. Fotografia: Yuuharu Atsuta. Muntatge: Yoshiyasu Harnamura
Intèrprets: Chishu Ryu (Shuhei Horikawa), Shuji Sano (Ryohei), Shin Saburi (Yasutaro Kurokawa), Takeshi Sakamoto (Makoto Hirata), Mitsuko Mito (Fumi), Masayoshi Otsuka (Seichi), Shinichi Himori (Minoru Uchida).
Un home es retroba amb el seu pare, després de molts anys de separació física i emocional, per comunicar-li que marxa a la guerra.
Dilluns 02 d'abril, 22 h
Tokio-Ga
Wim Wenders, 1985, Alemanya-EUA, 35 mm, color, 92 min, VOSE
Producció: Wim Wenders Filmproduktion, Garuy city Inc., Sievemich Producktion, Westdeutscher Rundfunk. Productor: Chris Sievernich. Guió: Wim Wenders. Fotografia: Ed Lachman. Música: Loorie Petitgrand, Meche Mamacier, Chico Rojo Ortega. Muntatge: Wim Wenders, Solveig Dommartin, Jon Neuburger
Intèrprets: Chishu Ryu, Yuharu Astuta, Werner Herzog
Wim Wenders fa un recorregut pel Japó de 1983 per trobar allò que perdura de les pel·lícules d’Ozu.
Entrada Lliure
VO. Versió original. VC. Versió catalana. VE. Versió castellana. VOSC. Versió original amb subtítols en català. VOSE. Versió original amb subtítols en castellà. VOS. Versió original amb subtítols en un altre idioma. VOTS. Versió original amb traducció simultània. SD. Sense diàleg. B/N. Blanc i negre. C. Color.
Filmoteca/Cine-ull es reserva el dret de modificar aquest programa per raons de força major.
Venda d'entrades les 24 hores a les oficines amb ServiCaixa i una hora abans de cada projecció al mateix Centre Social i Cultural. Preus: 3 euros per sessió. Carnet jove o d'estudiant de la UdL, aturats i jubilats: 2 euros per sessió. La sessió de dilluns 11 de desembre serà d'entrada lliure, amb les places limitades a l'aforament de la sala.
Totes les sessions tindran lloc a les 22.00 hores.
Centre Social i Cultural Lleida de l'Obra Social "la Caixa" (Blondel 3, Tel. 973 27 07 88)