Descarregar pdf

I JORNADES SOBRE GÈNERE I DESENVOLUPAMENT RURAL
DONA, COOPERACIÓ I RURALITAT


3 i 4 de novembre de 2006

Saló Víctor Siurana
Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida
Pça. Víctor Siurana, 1 Lleida

La introducció de l'enfocament de gènere (GED) és un dels majors avanços realitzats, tant en les anàlisis teòriques com en la pràctica del desenvolupament. Sorgeix de la necessitat d'entendre les desigualtats entre homes i dones, les relacions entre ambdós i l'impacte d'aquestes en el desenvolupament, així com les forces que perpetuen aquestes desigualtats, les quals es poden canviar. Treballar des de la perspectiva de gènere en desenvolupament té a veure amb la vida i les persones, amb el seu dret al desenvolupament, amb el seu dret a tenir una vida digna i saludable.

El Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural neix amb l'objectiu d'oferir una plataforma per a la formació, la recerca, l'anàlisi i la transferència de coneixements. Dins d'aquest contexte, coorganitza aquestes jornades que pretenen ser un espai de reflexió que ens aporti elements des de diferents disciplines, que ens ajudin a la nostra pràctica quotidiana.


DIVENDRES 3 DE NOVEMBRE
.

9.30h Presentació. Autoritats, CCI, Centre d´Igualtat d´Oportunitats i Promoció de les Dones, GIEDEM, coordinadors/es, Creu Roja a Lleida

10.00-11.00h Conferència: La perspectiva de gènere en Cooperació al desenvolupament. Conferenciant: Irene López (IUDC-Universidad Complutense de Madrid)

11.00-11.30h Descans

11.30-14.00h Taula 1: Connexions transnacionals de gènere y desenvolupament

La introducció de la perspectiva de gènere està modificant les connexions transnacionals sobre les quals s´assenta el desenvolupament, alterant la seva mateixa concepció. Las noves vies obertes són prometedores, sobre tot perquè aquesta irrupció del gènere no és només ni primordialment un disseny dels experts, sinó una realitat protagonitzada per les dones involucrades en els processos "desarrollistas", quelcom que es percep amb facilitat en els contextos de migració que han donat lloc a la noció de co-
desenvolupament.

Moderadora: Dolores Ochoa (Médicos Mundi)
Ponents: Clara Bastardes (Centre d'Estudis Africans, Barcelona): Estratègies i moviments femenins i/o feministes en l´articulació internacional de les ONGs. Marzia Grassi (Instituto de Ciencias Sociais, Universidade de Lisboa): Gènere, migracions i economia informal. Una reflexió sobre el desenvolupament a partir del cas de les dones caboverdianes.

16.00-19.00h Taula 2: Desenvolupament social des de la diferència de gènere: la pista polèmica de la matrilinealitat a Àfrica

La matrilinealitat (filiació de parentiu a través de les dones) ofereix un exemple excel·lent de com la perspectiva de gènere obliga a estudiosos/es i cooperants a abordar la diversitat cultural en els contextos de desenvolupament com quelcom més que una curiositat (etnodesenvolupament).

Moderador: Carles Salazar (Universitat de Lleida)
Ponents: Signe Arnfred (Nordic African Institute, Uppsala): Àrees de poder de les dones: sexe i aliments. Yolanda Aixelà (Universitat d'Alacant): Els grups matrilineals africans davant els processos globalitzadors androcèntrics.


DISSABTE 4 DE NOVEMBRE
.

10.00-11.00h Conferència 2. Dones, Gènere i ruralitat

Conferenciant: Coto Talens ( Consultora de gènere i ruralitat, València )

El plantejament en el medi rural d'un enfocament amb perspectiva de gènere, on són essencials les premisses d'equitat i d'igualtat, va significar partir del concepte de nova ruralitat, amb la convicció que la seva incorporació incrementa els resultats en termes d'eficàcia i eficiència.

11.00-11.30h Descans

11.30-14.00h Taula 3: Dones africanes i desenvolupament rural: ¿motrius o marginals?

El paper de les dones en general i de les dones africanes en particular s'ha anat revelant com a central en l' economia domèstica i de proximitat (agricultura, comerç local, artesania) que, al seu torn, constitueix el punt d'arrencada dels nous dissenys de desenvolupament sostenible per a les zones rurals dels països pobres.

Moderador: Albert Roca ( ARDA - Universitat de Lleida )
Ponents: Soledad Vieitez (Universitat de Granada, CICODE): Economies rurals femenines i desenvolupament a Àfrica. Núria Duperier (Grupo de Estudios Africanos UAM): Dones en el món rural de Moçambic.

16.00-17.00h Presentació del llibre: Eines per treballar des de la perspectiva de gènere en la cooperació per al desenvolupament

Autores: Sònia Tomàs, Laia Franco, Clara Bastarde i Cruz Roja Española

17.00h Cloenda / Conclusions


fletxa-grisCOORDINADORS/ES DE LES JORNADES:

Rosa Vaquera (Centre d´ Igualtat d ´Oportunitats i Promoció de les dones)
Albert Roca (GIEDEM)

Les persones assistents rebran un certificat que podran convalidar per 1´5 crèdit de lliure elecció, sempre que presentin un treball o comentari crític i documentat d'una de les sessions, que serà corregit per els/les coordinadors/es.


fletxa-grisSOL·LICITUD D'INSCRIPCIÓ

S´haurà d´entregar el formulari de sol·licitud d´admissió complert. Els formularis es poden sol·licitar al CCI. La data límit per l´entrega dels formularis de sol·licitud d´admissió és el 27 d´octubre de 2006. Els formularis poden enviar-se per correu electrònic, fax o correu postal, o bé es poden entregar personalment a:

Centre de Cooperació Internacional
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Campus Cappont
Carrer Jaume II, 67 annex
25001 Lleida

Tel.: 34 973 00 35 35
Fax: 34 973 00 35 31
correucci@int.udl.es


fletxa-grisORGANITZA:

Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones
Centre de Cooperació Internacional
Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural
Grup Interdisciplinar d’Estudis de Desenvolupament i Multiculturalisme
Creu Roja Lleida

fletxa-grisCOL·LABORA:

Agrupació per la Docència i la Recerca d’Àfrica
Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració de l’Ajuntament de Lleida
Diputació de Lleida
Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya


   Darrera modificació: