Uns 1.200 estudiants, a les activitats de la Setmana de la Ciència a la UdL

El programa inclou 12 tallers a Lleida, Mollerussa, Guissona, Alpicat i Bellpuig

Descarregar pdf
setmanacienciaUdL2018bis
Un dels tallers de programació l'any passat a l'EPS / Foto: ICE-UdL
Uns 1.200 alumnes de 18 centres educatius de les comarques de Ponent, d'entre 2 i 17 anys, participen en les activitats que la Universitat de Lleida (UdL) ha preparat en el marc de la 24a Setmana de la Ciència. En total, són 2 tallers per a professorat i 12 per a l'estudiantat -alguns dels quals es desdoblen en fins a dotze sessions- sobre temes com ara els transgènics, la construcció sostenible o les implicacions ètiques de la gestió dels aliments al segle XXI. 
 
Tot i que la Setmana de la Ciència concentra les seues propostes entre els dies 8 i 17 de novembre, el programa de la UdL s'allarga fins el 12 de desembre. Són tallers adreçats majoritàriament a alumnat d'ESO, Batxillerat i cicles formatius, tot i que també n'hi ha un pensat per a alumnat de les escoles bressol: Activem els sentits a l'aula multi-sensorial Snoezelen, a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL. El gruix de les activitats, però, es concentra als mateixos centres educatius, tant a la capital del Segrià com a Alpicat, Mollerussa, Guissona i Bellpuig.
 
Molts dels tallers han tingut la primera sessió aquest dilluns, 11 de novembre, com ara L'eficiència energètica com a eina imprescindible per lluitar contra el canvi climàtic, El veganisme en l'època del creixement o Fabricació de blocs de terra comprimida. El programa també inclou un concurs literari adreçat a alumnat de Primària i Secundària. El 6è Concurs de relats curts: Me'n contes un de ciència? rep originals en català, castellà i aranès fins el proper 9 de desembre.
 
Els temes centrals de la Setmana de la Ciència 2019, a nivell de Catalunya, són els elements químics, amb motiu de l'Any Internacional de la Taula Periòdica; l'ecòleg Ramon Margalef, del qual enguany es commemora el centenari del seu naixement; l'enginyer i inventor Narcís Monturiol, amb motiu del bicentenari del seu naixement; Margaret Hamilton, líder del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, amb motiu del 50è aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna; i Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seua mort.