Un hivernacle hidropònic i oliveres dins d'una ZEPA, premis LABIN-UdL

Són els temes dels TFG distingits enguany per l'ETSEAFiV

Descarregar pdf
premis TFG ETSEAFiV
Graell, amb els guardonats / Foto: ETSEAFiV-UdL

La transformació d'un hivernacle tradicional en un d'hidropònic i el conreu d'oliveres i ametllers en una Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) són els temes dels treballs de final de grau (TFG) guanyadors del Premi LABIN-UdL que atorga l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV). Els graduats Jordi Bravo Prieto i Quim Cullerés Rosell tenen pagada la matrícula del primer any del Màster interuniversitari en Enginyeria Agronòmica que coordina la Universitat de Lleida.

Bravo és autor del treball titulat Estudio de viabilidad de transformación de un invernadero convencional de 5000 m2 a uno de cultivo hidropónico, destinado a la producción de tomate Rosa en Falces (Navarra). Amb la tutoria dels professors Lluís Martín Closas i Álvaro Fernández Serrano, aquest graduat ha dissenyat un medi de cultiu, un sistema de reg i de fertilització, una infraestructura capaç de recollir i posar en recirculació els lixiviats generats després de cada reg i un pla productiu per obtenir la màxima rendibilitat possible.

El TFG de Cullerés, titulat Projecte d'una explotació d'oliveres, ametllers i sembrat de 30,22 hectàrees a Sarroca de Lleida, planteja la creació d'una parcel·la agrícola dins d'una zona ZEPA. Sota la tutoria dels professors Miguel Pascual Roca i Lluís Cots Rubio, el treball dimensiona l'explotació, selecciona les varietats més adequades i dissenya una instal·lació de reg eficient i sostenible que respongui a les necessitats hídriques de cada cultiu, optimitzant l'ús de l'aigua amb sistemes com el reg per degoteig, per garantir l'eficiència i la sostenibilitat ambiental.

Aquests guardons, patrocinats per l'empresa LABIN, "valoren els expedients acadèmics de l'alumnat que ha finalitzat el grau en Enginyeria Agrària i Alimentària, així com els seus treballs de final de grau, amb una especial atenció a la gestió de la fertilització dels cultius", explica el director de l'ETSEAFiV, Jordi Graell.