La UdL acull la presentació del Pacte Nacional per la Llengua a Lleida

Aquest divendres s'obre el període per recollir aportacions ciutadanes

Descarregar pdf
pacte llengua
Un moment de l'acte, a l'Auditori del Centre de Cultures / Foto: Generalitat de Catalunya
La Generalitat de Catalunya preveu que el Pacte Nacional per la Llengua estigui signat cap al proper Nadal o, com a molt tard, al gener de 2023. Així ho ha assegurat el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila Moreno, durant l'acte de presentació a Lleida, que ha tingut lloc a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL. Vila ha animat les entitats i les institucions del territori a preparar actes autoorganitzats per a debatre sobre la llengua, reflexionar sobre la situació del català i fer propostes de millora per a incorporar al Pacte.
 
Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l'adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida.
 
El Govern confia que fins a la tardor se celebrin arreu de Catalunya "debats de qualitat que ens ajudin a millorar el debat sobre la política lingüística", ha dit Vila, amb activitats com jornades o conferències que ajudin a fer la reflexió global i en què espera la participació de tota la ciutadania.
 
El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha destacat que "el futur del català demana un debat constructiu de les forces polítiques, de les organitzacions i entitats i dels ciutadans i ciutadanes a títol individual perquè les bases lingüístiques del futur de Catalunya i de tota la comunitat lingüística siguin compartides tan àmpliament com sigui possible".
 
La Generalitat obre avui divendres, 1 d'abril, el procés participatiu a la ciutadania. Tothom està convidat a fer propostes, a través del web pacteperlallengua.gencat.cat, fins el proper 30 de juny. La previsió és que a la tardor s'assoleixi un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua, que ha de conduir a la signatura el mes de desembre d'un document que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.
 
 
Text: Comunicació Generalitat / Premsa UdL