Somnis i inquietuds de cinc joves de països àrabs de la Mediterrània

Estrenen el documental 'Khamsa', coordinat per la UdL

Descarregar pdf

Cinc joves, cinc poblacions mediterrànies, cinc històries. Aquest és el punt de partida de Khamsa, un film que va portar al seu director, Marc Almodóvar, a recórrer la Mediterrània l'estiu de 2015 amb una càmera domèstica.

Coordinat per la Universitat de Lleida (UdL), aquest documental que s'estrena demà divendres, 29 d'abril a Barcelona, és un viatge per les inquietuds i els somnis dels seus cinc protagonistes: Ayoub a Casablanca, Thinhinane a la Cabília algeriana, Seif a la costa tunisiana, Hakeem a Alexandria, i la Hiba a Beirut.

En paraules d'Almodóvar: “Seues són les filmacions. Seu és el muntatge. Seua és la veu i, sobretot, seues són les històries que es narren”. Khamsa però, no és un retrat sobre cap joventut àrab. Simplement narra cinc històries amb la simplicitat i contundència dels seus propis protagonistes.

El film s'emmarca en el projecte europeu SAHWA que pretén analitzar les tendències i perspectives dels joves en un context de transició demogràfica, política i econòmica als països àrabs mediterranis. Liderat pel CIDOB i finançat per la Comissió Europea, compta amb altres 14 socis: universitats i instituts de recerca d'Europa i del Sud i l'Est de la Mediterrània, entre les quals s'hi troba de la Universitat de Lleida, que ha coordinat la part etnogràfica.

El documental es va plantejar com un exercici triple. Primer, com una forma de donar veu a l’actual generació de joves dels països àrabs mediterranis. Segon, per posar imatges a alguns dels resultats del projecte SAHWA. I en tercer lloc, per fer arribar al gran públic la diversitat i complexitats socials dels joves a la regió, expliquen el catedràtic d'Antropologia Social de la UdL, Carles Feixa, i l'investigador de la UdL, José Sánchez-García.

A més de la seua estrena a Barcelona, el 29 d'abril al CIDOB, Khamsa es presentarà a Rabat el proper 5 de maig, a El Caire, el 18, a Barcelona de nou el 26 de maig, i finalment, el 8 de juny li tocarà el torn a Lleida.

Més informació:

http://sahwa.eu/EVENTS/SAHWA-events/SAHWA-Project-presents-its-Documentary

Carregant el reproductor...