Sistema per reduir fitosanitaris en vinya, olivera, ametllers i cítrics

DOSA3D ha estat implementat pel GRAP-UdL i Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya

Descarregar pdf
DOSA3D-GRAP-UdL
DOSA3D pot ser usat en vinya. FOTO: GRAP-UdL

Reduir l'ús de fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament, no només en arbres fruiters, sinó també en vinyes, oliveres, ametllers i cítrics (cultius 3D), és el que permet DOSA3D, un sistema desenvolupat pel Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (GRAP-UdL) en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

DOSA3D s'ha desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla Nacional R+D i és el resultat de l'ampliació del sistema DOSAFRUT (només per a fruiters) als cultius esmentats i que actualment, suposen una superfície de 306.000 hectàrees a Catalunya, de 4,5 milions d’hectàrees a Espanya i de 9,5 milions a la Unió Europea.

Les proves realitzades en l'etapa inicial en Fruits de Ponent, Sanui Fruits, Nufri, Codorníu, Soldebre, Cooperativa d’Exportadors de Cítrics d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre i Vivers Alcanar han demostrat que es poden aconseguir estalvis de producte fitosanitari que, en funció de la situació de partida, poden ser del 40%, sense comprometre l'eficàcia dels tractaments. Solament a Catalunya, els tractaments fitosanitaris, suposen una factura anual d'uns 50 milions d'euros.

El sistema DOSA3D permet ajustar la dosi segons les característiques estructurals de la plantació i l'eficiència de l'equip de tractaments fitosanitaris. Estableix la dosi òptima a partir del volum de caldo adaptat a las necessitats de l'aplicació, tot tenint en compte el cultiu, la plaga o malura a controlar, el producte a aplicar i l'equip de tractaments. Pot ser utilitzat com a simple calculadora de la dosi o com sistema de gestió dels tractaments amb accés permanent als càlculs realitzats anteriorment.

DOSA3D es pot emprar amb tot tipus de polvoritzador hidràulic amb assistència d'aire, operant en fruiters, vinyes, ametllers, oliveres i cítrics en formació continua (mur, espatllera) o en plantacions d’arbres aïllats. Això sí, és imprescindible que l'equip d'aplicació de productes fitosanitaris estigui en perfecte estat funcional i degudament calibrat. En aquest sentit, assenyalar els bons resultats del programa d'inspeccions obligatòries del Departament d'Agricultura que, des de finals del 2016, afecta tots els equips censats.

Explica l'investigador del GRAP-UdL i enginyer del Servei de Sanitat Vegetal, Santiago Planas, DOSA3D contribueix a donar compliment a la Directiva europea d’ús sostenible dels productes fitosanitaris que obliga a implantar programes de gestió integrada de les plagues per reduir el seu consum i conseqüentment, els riscos pel medi ambient i les persones.

El sistema es troba a disposició dels usuaris en català, castellà i anglès al web www.dosa3d.cat, a l'aplicació android a Google play i aviat a iOS. Enguany s’intensificaran els treballs de validació i difusió mitjançant les Agrupacions de Defensa Vegetal de Catalunya i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.

Notícies relacionades