'Sense igualtat, no és possible l'excel·lència i la qualitat a la Universitat'

El manifest de Crue insisteix en l'obligació legal i moral d'incloure la perspectiva de gènere

Descarregar pdf
Gaelx CC BY-SA 2.0jpg
Avui es commemora el Dia internacional de les dones. FOTO: Gaelx (CC BY-SA 2.0)
Manifest 8M, Dia Internacional de la Dona Crue Universitats Espanyoles
 
"Com cada any, el 8 de març tornem a reivindicar la necessitat d'avançar en una igualtat efectiva entre dones i homes que ens permeti aconseguir una societat veritablement justa i democràtica.
 
Resulta fonamental per a aconseguir aquest objectiu tenir presents els reptes que tenim per davant. La violència exercida contra les dones, la feminització de la pobresa, les dificultats d'accés al lideratge i espai públic en general, així com la conciliació són problemes persistents que, any rere any, el moviment feminista posa en el centre del debat públic com a prioritaris.
 
Aquest curs ha vingut marcat per una complicada situació a nivell global generada per la pandèmia i l'emergència sanitària. En primer lloc, volem recordar totes aquelles persones que han perdut la vida per aquesta causa, així com les que han romàs en primera línia. Però també és necessari posar de manifest en aquest 8 de març que, si bé aquesta situació està sent dura per a tota la societat, la crisi, com és l'habitual, està afectant especialment les dones.
 
En l'actual escenari, torna a fer-se patent la feminització de la pobresa, així com la major exposició al risc de les dones a causa del rol de cuidadores, la seua major vulnerabilitat en situacions de violència de gènere i d'abús infantil i els creixents problemes relacionats amb la conciliació i la falta de corresponsabilitat. Per això, des de la Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l'Excel·lència Universitària (RUIGEU) es va impulsar en aquest àmbit la Guia Teletreball i conciliació corresponsable en temps de Covid-19, amb l'objectiu de millorar els problemes de conciliació detectats que aprofundeixen, encara més, les diferents bretxes de gènere que existeixen en la comunitat universitària.
 
Volem posar en valor els avenços realitzats durant aquest any per estrènyer la bretxa de gènere mitjançant la implementació de mesures concretes. La constitució de la Mesa de Gènere i Universitat, impulsada pel Ministeri d'Universitats i on la Crue hi està representada per Eva Alcón, delegada d'Igualtat i rectora de la Universitat Jaume I, és una d'aquestes mesures i constata la positiva i creixent tendència a abordar les problemàtiques de les dones en les universitats. En aquest sentit, des de Crue es vol reivindicar la importància del treball desenvolupat per les Unitats d'Igualtat per a avançar en l'eliminació de les desigualtats i treballar perquè la perspectiva de gènere impregni totes les polítiques universitàries. No és possible l'excel·lència i la qualitat sense la igualtat.
 
Incorporar la perspectiva de les dones i de gènere és, des de fa més d'una dècada, una obligació legal. Però per a la Universitat és, a més, una obligació moral. Tenim la responsabilitat de ser el motor de transformació social a través de la formació, la recerca i la conscienciació.
 
Les universitats ens comprometem a continuar treballant i avançant cap a una igualtat real i efectiva, est i tots els dies de l'any".
 
Madrid, 8 de març de 2021