Rotació de lleguminoses i blat per millorar la fertilitat del sòl
Fins a dos anys, segons una recerca de la UdL, Agrotecnio i l'IRTA
Descarregar pdfIncorporar lleguminoses com el pèsol o la fava en la rotació de cultius amb el blat pot millorar significativament la fertilitat i estabilitat del sòl fins a dos anys després. Així ho constata un estudi liderat per la Universitat de Lleida (UdL), Agrotecnio i l'IRTA publicat a la revista Soil Use and Management. Els resultats assenyalen que en els camps que han tingut llegums sembrades, les restes de collita del cereal i les seues arrels es descomponen més ràpidament gràcies a l'increment de la biomassa microbiana del sòl. En la recerca també ha participat personal de l'Estació Experimental Aula Dei del CSIC a Saragossa.
La prova s'ha dut a terme en una finca de Sucs, en el marc d'un experiment de camp més gran de 24 parcel·les amb quatre tractaments de fertilitzant i dos rotacions de cultius diferents: triticale (un híbrid del blat i el sègol) amb blat i ordi i pèsol amb blat i colza. "Per a aquest estudi ens hem enfocat només en el blat afectat pels cultius previs", explica l'investigador postdoctoral Gonçalo Nascimento. L'equip ha comprovat així que el pèsol fa que els residus de blat es converteixin en un millor aliment tant pels microbis del sòl com per als cultius, afavorint la disponibilitat de nitrogen i l'acumulació de matèria orgànica fins a dos temporades després de cultivar la lleguminosa.
"Aquestes troballes destaquen l'efecte a llarg termini de les lleguminoses sobre el funcionament del sòl i la seua influència en els residus del següent cereal", destaca l'article on participa també el catedràtic de l'ETSEAFiV Carlos Cantero-Martínez. Aquets conreus redueixen la relació carboni-nitrogen fins a un 28%, afavorint processos biològics beneficiosos, com ara la descomposició de les restes de collita. "Això pot ajudar a reduir la dependència de fertilitzants químics", subratlla Nascimento.
Article Benefits of a preceding legume crop for soil organic matter and microbial dynamics during wheat residue decomposition


