Reclamen a la UE la retirada del diclofenac per evitar la mort de voltors

Una recerca en què participa la UdL alerta que pot provocar fins a 6.000 morts d'aus a l'any

Descarregar pdf
Voltors alimentant-se Foto: Antoni Margalida (ETSEA-UdL)
Voltors alimentant-se Foto: Antoni Margalida (ETSEA-UdL)

Els medicaments veterinaris que contenen diclofenac poden causar la mort de fins a 6.000 voltors cada any a Espanya, segons una recerca de la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat de Cambridge, la Miguel Hernández, l'Estació Biològica de Doñana (CSIC) i la Reial Societat per a la protecció de les aus, que publica avui la revista internacional Journal of Applied Ecology. Els voltors l'ingereixen amb les carcasses del bestiar domèstic. L'article reclama a la Unió Europea (UE) la prohibició d'aquest antiinflamatori després que l'Agència Espanyola de Medicaments  i Productes Sanitaris (AEMPS) autoritzés al 2013 dos nous fàrmacs que el contenen.

Els investigadors recorden que Espanya acull al voltant del 95% de la població de voltors de tot Europa, així com altres rapinyaires en perill d'extinció, com el trencalòs o l'àliga imperial ibèrica. Consideren que els fàrmacs Diclovet i Dolofenac poden comprometre la viabilitat de les aus carronyaires, ja que els provoca una fallada renal si consumeixen els animals tractats poques hores abans amb aquests medicaments veterinaris.

La recerca estima l'impacte potencial del diclofenac seguint les estadístiques de l'informe oficial de l'AEMPS. Després de realitzar anàlisis metabòliques a vaques i porcs per calcular el temps que triguen en eliminar els fàrmacs, afirmen que aquesta substància pot provocar la mort d'entre 715 i 6.389 voltors cada any, depenent dels cadàvers de bestiar que tinguin accessibles. Això representa un índex de declivi de la seua població d'entre el 0'9 i el 7'7% anual.

L'investigador de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL, Antoni Margalida, defensa "la necessitat d'una prohibició preventiva de l'ús de diclofenac a Espanya i substituir-ho pel meloxicam, un medicament que no té efectes letals en les aus". Els investigadors també proposen un programa de monitoratge de la contaminació i presència de residus en els cadàvers d'ungulats domèstics, així com de les aus carronyeres mortes o moribundes per assegurar-se que els nivells de contaminació que poden ser letals no estan presents.

Més informació

Article Potential threat to Eurasian griffon vultures in Spain from veterinary use of the drug diclofenac

Notícies relacionades

Oficina de Premsa UdL / 08/05/2014
El conflicte entre ramaders i voltors, més mediàtic que real

Oficina de Premsa UdL / 05/12/2014
Reclamen la prohibició del diclofenac per danys als carronyairess

Més continguts

National Geographic / 15/10/2015
The Vultures This Man Loves May Soon Disappear / Els voltors juguen un paper ecològic important en l'eliminació dels animals morts. La majoria dels voltors europeus viuen a l'Estat espanyol, i aquests estan en perill de desaparèixer després de la legalització, el març de 2013, de dos productes que contenen diclofenac i que s'utilitzen com a antiinflamatori i analgèsic en les vaques i altres animals. El reportatge de National Geographic compta amb la participació d'Antoni Margalida, investigador del departament de Producció Animal de l'ETSEA i expert en aus carronyaires.