Premiat amb 15.000 euros un projecte per reduir fitosanitaris químics en viticultura

La Càtedra AgroBank de la UdL també lliura el guardó a la millor tesi doctoral

Descarregar pdf
premis agrobank
Un moment del lliurament dels guardons. Foto: UdL
La Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) ha atorgat 15.000 euros a un projecte per reduir els fitosanitaris químics en la producció de raïm que aplicarà el celler Viñas del Vero. És la proposta guanyadora de la quarta convocatòria d'ajuts a la transferència del coneixement en el sector agroalimentari. Pablo Martín, doctor per la Universitat de Saragossa, lidera aquesta iniciativa, anomenada "Noves composicions bioactives per a aplicacions fitosanitàries en viticultura". L'objectiu és abordar el repte de disminuir l'ús abusiu de tractaments d'origen químic i complir amb els requeriments de la Directiva Europea.
 
"En un context on la incidència de les malalties d'origen fúngic de la vinya està augmentant a conseqüència del canvi climàtic, l'estudi plantejat pel Dr. Martín proposa un ús limitat i més eficaç de fitosanitaris que desplaci els antifúngics més agressius per al medi ambient per altres preparats a partir de productes naturals", destaca el director de la Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari, Antonio J. Ramos. El projecte planteja reduir tant els bioestimulants tradicionals que s'utilitzen actualment per a millorar la qualitat del raïm i el vi, basats en substàncies com la urea, els aminoàcids o les hormones de la família del jasmonat; com també les molècules que generen una resposta defensiva de les plantes (elicitors), per exemple els polisacàrids quitosan o laminarina.
 
Les universitats de Saragossa i Valladolid han desenvolupat noves formulacions amb activitat antifúngica, solubilitat i biodisponibilitat optimitzades, que s'aplicaran al celler de Barbastre Viñas del Vero, de la Denominació d'Origen Somontano. Es tracta de resines compostes basades en polímers catiònics de quitina, el segon polímer natural més abundant després de la cel·lulosa, o en dissolvents eutèctics profunds naturals, NADES segons les sigles en anglès, dopats amb diferents espècies bioactives.
 
Aquest projecte té com a objectiu impulsar la innovació en aquest sector agroalimentari i contribuir a la consecució d'un sistema vitivinícola més respectuós amb el medi ambient. Per a garantir el seu compliment, en l'acte també s'ha signat un acord de col·laboració entre el guanyador, la Càtedra AgroBank, les universitats de Lleida i Saragossa, i l'empresa Viñas del Vero.
 
La càtedra ha rebut 7 sol·licituds d'arreu de l'Estat en aquesta convocatòria, de les universitats de Saragossa, La Rioja, Còrdova, Extremadura, Carlos III i l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (CSIC). A l'acte de lliurament de l'ajut han participat la vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida, Olga Martín; el director de la Càtedra AgroBank de la UdL, Antonio J. Ramos; el director d'AgroBank, Carlos Searapor, i per part de l'empresa Viñas del Vero, Jose María Ayuso i Sergio Torres.
                                                                                                                                                                                                                                                                           
En un altre acte, el director de la Càtedra AgroBank també ha lliurat el premi corresponent a la millor tesi a Irina Torres, doctora per la Universitat de Còrdova, pel seu treball sobre l'aplicació de sensors espectrals d'infrarojos per controlar la traçabilitat, seguretat i qualitat dels productes hortofructícoles. El guardó està dotat amb 5.000 euros.


Text: Comunicació externa La Caixa / Premsa UdL

NOTÍCIES RELACIONADES:

Una tesi sobre control de qualitat de productes hortofructícoles, 4t Premi de la Càtedra AgroBank